Parabének

A legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikai iparban (a kozmetikumok 90%-ban megtalálhatók). Népszerűségüknek több oka is van: hatékony baktérium- és gombaölő szerek, előállításuk olcsó, a bőr jól tolerálja a parabéneket és hiányoznak a hatékony, természetes alternatívák.

A fenti előnyös tulajdonságok ellenére a parabének használata a kozmetikumokban vitatott téma. Ennek oka leginkább, hogy felmerült a gyanú, hogy a parabéneknek szerepük lehet a rák kialakulásában (elsősorban mellrák, és főként a parabének a dezodorokban lettek meggyanúsítva), befolyásolhatják a természetes ösztrogén (egyik fő női hormon) szintet, felhalmozódhatnak a szövetekben és növelhetik az UVB okozta DNS károkat a sejtekben. Bár a fenti dolgok igencsak ijesztően hangzanak, a tudomány mai álláspontja szerint az a mennyiségű parabén, aminek normálisan az emberi szervezet ki van téve (mert nem csak a kozmetikumokban vannnak parabének, hanem az ételekben is) nem okozza a fenti negatív hatások egyikét sem a szervezetben (kivéve talán az UVB károkat, úgyhogy használjunk fényvédőt, de azt amúgy is használjunk....). A hatályos EU szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0.4% lehet.

Részletesebben a következő helyeken olvashatunk a parabénekről és a parbének hátrányos tulajdonságait vizsgáló kutatások eredményeiről:

http://en.wikipedia.org/wiki/Paraben
http://www.cosmeticscop.com/dictionary_term.aspx?tid=1705&lid=526&term=parabens

http://www.futurederm.com/2008/02/15/spotlight-on-parabens/

Összetevők

Butylparaben ta|parEWG Kockázat: 5, EWG Adat: Közepes

Tartósítószer. Részletesebb információ a parabénekről a futuredermen.

Ethylparaben ta|parEWG Kockázat: 4, EWG Adat: Közepes

Tartósítószer. Részletesebb információ a parabénekről a futuredermen.

Isobutylparaben ta|parEWG Kockázat: 3, EWG Adat: Korlátozott

Parabének családjába tartozó tartósítószer.

Isopropylparaben ta|parEWG Kockázat: 3, EWG Adat: Korlátozott

Az összetevőnek még nincs leírása. Készíts leírást Te! (Hol nézhetünk utána egy összetevőnek?)

M-E-P-B Paraben ta|par

Nem szabványos INCI-név, hanem egy négyféle parabénből álló tartósítókeveréket jelöl. Methylparaben, ethylparaben, propylparaben és butylparaben keveréke. Lásd parabének.

Methylparaben ta|parEWG Kockázat: 5, EWG Adat: Közepes

Tartósítószer. A methylparabent tartalmazó termékek növelhetik az UVB által okozott károsodást a bőrben. Bár ez nem biztos, tanácsos methylparaben-tartalmú termékek mellett (meg amúgy is, mindig :)) fényvédőt használni. Részletesebb információ a parabénekről a futuredermen.

N-Butylparaben ta|par

Az összetevőnek még nincs leírása. Készíts leírást Te! (Hol nézhetünk utána egy összetevőnek?)

Parabene ta|par

Nem szabályos INCI-név. Lásd parabének.

Propylparaben ta|parEWG Kockázat: 5, EWG Adat: Közepes

Tartósítószerként használt parabén. Részletesebb infó a parabénekről a FutureDermen.

Sodium Butylparaben ta|par

Az összetevő leírása ellenőrzés alatt áll. Hamarosan itt olvashatod!