ÖSSZETEVŐKERESŐ
KRÉMEK SMINKEK MÁRKÁK ELADÓ MAGAZIN BLOG Belépés

Kövess minket Instagramon is! :)

Vitaminok

hirdetés

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Két fő csoportjuk a zsírban oldódó vitaminok (D, E, K, A) és a vízben oldódó vitaminok (B, C). A vitaminok nem csak a táplálkozásban, hanem a kozmetikumokban is fontos szerepet töltenek be. A tudomány mai állása szerint különösen fontos szerepe van a bőrápolásban a következő háromnak:

  1. A vitamin (retinol):  Az A vitamin metabolikus származéka, a retinolsav a leghatékonyabb  bőr öregedés elleni (az egyetlen FDA  által jóváhagyott anti aging szer), napsugárzás okozta károsodás elleni és acne elleni hatóanyag. A retinolsav gyógyszernek minősül és csak vényköteles készítményekben található. A retinolsav "elődjei", az A vitamin származékai azonban megtalálhatók a szabadon vásárolható kozmetikumokban, és jóval gyengébb, de a retinolsavhoz hasonló előnyös hatásuk van.
  2. C vitamin: A C vitaminnak és származékainak számos előnyös hatása van a bőrre: antioxidánsok, segítenek a hiperpigmentáció kezelésében, serkentik a kollagén termelést, növelik a fényvédő hatékonyságát.  Nagy hátrányuk viszont, hogy fényre és levegőre gyorsan lebomlanak és elveszítik hatékonyságukat. Bár a kozmetikumokban a gyártók általában megpróbálják a C vitaminnak a viszonylag stabilabb formáit használni, C vitamin tartalmú krémünket célszerű sötét, hűvös helyen tárolni.
  3. E vitamin: Az egyik ma ismert legjobb antioxidáns ráadásul még hidratáló hatása is van. Az E vitamin különösen jól működik C vitaminnal együtt használva, ezek ugyanis „hálózati” antioxidánsok, amik növelik egymás hatékonyságát. Az E vitamin főként az UVB okozta károk ellen véd, míg a C vitamin inkább az UVA elleni védelmet fokozza.   

Források: Wikipedia, Futurederm - Retinoids, CosmeticsCop, Futurederm - Vitamin E, Futurederm - Vitamin C

Összetevők

Aminopropyl Ascorbyl Phosphate v|a EWG Kockázat: EWG Adat: nincsen

A C-vitaminnak egy viszonylag új, stabil formája, melynek a tiszta C-vitaminhoz hasonló tulajdonságai vannak: hatásos antioxidáns, segíti a bőrünk feszességét adó fehérje, a kollagén termelődését és hatásos a pigmentfoltok ellen is. Bőröregedés elleni és pigmentfoltok elleni szérumokban és krémekben találkozhatunk vele a leggyakrabban. További infó itt.

Ascorbic Acid v|a EWG Kockázat:

C-vitamin, melynek számos előnyös hatása van a bőrre. Egyrészt kiváló antioxidáns, mely véd a szabad gyökök okozta károktól és segít az UV-sugárzás által károsodott sejtek regenerálásában. A C-vitamin úgynevezett hálózati antioxidáns, melynek hatása fokozható más antioxidánsokkal (E-vitamin, ferulic sav) kombinálva. Antioxidáns hatásán túl a C-vitamin külön figyelmet érdemel azért is, mert azon... tovább >>

Ascorbyl Glucoside v|a EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott

A C-vitamin egy formája glükózzal kombinálva. Az összetevő gyártója, a Hayashibara cég szerint miután az ascorbyl glucoside beszívódik a bőrbe, az összetevő C-vitaminná és glükózzá bomlik le, így hatása a tiszta C-vitaminnal szinte egyező. Az összetevő előnye, hogy az ascorbyl glucoside fény és levegő jelenlétében stabilabb, mint a tiszta C-vitamin.

Ascorbyl Palmitate v|a|gy EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott Komedogén index: Irritatív index:

A C-vitamin egy zsírban oldódó formája, melyben a tiszta C-vitamint (Ascorbic acid) palmitinsavval kombinálják. Az ascorbyl palmitate stabilabb, mint a tiszta C-vitamin, nem irritáló, hatásos antioxidáns, gyulladáscsökkentő és véd az UV-sugárzás okozta károktól. Az ascorbyl palmitate-ot általában 0,05-1% közötti koncentrációban használják.

Ascorbyl Tetraisopalmitate v|a|eo EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott

A C-vitamin egy viszonylag stabil, olajban oldódó formája. Az összetevő gyártója szerint a származék előnye, hogy jóval stabilabb, mint a tiszta C vitamin, és hatásában hasonló: mérsékli az UV-sugárzás okozta károkat,stimulálja a kollagéntermelést és csökkenti a melanintermelést. Az előnyös hatásokat azonban eddig csak in-vitro, azaz kémcsőben végzett tesztek, illetve a gyártóhoz kötődő... tovább >>

Biotin v EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

H-vitamin vagy B7-vitamin. A szervezetünk a biotint felhasználja a sejtnövekedéshez,a zsírsavak termeléséhez, a zsírok és aminosavak anyagcseréjéhez (lebontásához és építéséhez). Szájon át bevéve ajánlott a haj és a köröm erősítésére. A bőrbe vagy a hajba azonban nem szívódik be, és helyileg használva nincs a bőrre gyakorolt ismert hatása. Részletes infó itt.

Cyanocobalamin (Vitamin B12) v EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitaminféle, mely Paula Begoun szerinthatékony lehet a pikkelysömörkezelésében, viszont sajnos csak korlátozott számú kutatás készült eddiga bőrre helyileg gyakorolt hatásáról.

D-Alpha Tocopherol v EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

Az E-vitamin egyik formája. A"D"betű a természes formájú E-Vitamin olajatjelöli, melyet nővényi olajakból vagyszójababból nyernek. Paula begin szerint az E-vitamin természetes formában hatásosabb és jobban megtartja a bőr,mint a szintetikus társait.További információk az E-vitaminról>>>.

© 2014 KrémMánia Minden jog fenntartva.