Tarzicia
298 ELADÓ KRÉM
503 VÉLEMÉNY
Lancôme La Vie Est Belle L’Extrait
2023. október 19.
Már megijedtem... Húha, mondtam magamban, ez nem is lett rossz! Egy darabig ugyanis kimondottan tetszett, felsejlett a Lancôme gourmand vonala (valszeg a rózsa-oud páros miatt) és ez az, amit én ennél a háznál igazán nagyra értékelek. (Ide tartozik a két kedvencem, a Parfait de Roses és a Roses Berberanza, és persze az Oud Bouquet is.) Már meg is szólalt egy kárörvendő hang a fejemben, hogy hehe, végül téged is jól megtaláltak, kénytelen leszel az első LVEB parfümödet hazavinni!
De nem. Hál 'Istennek nem...
Jól sikerült illat, elismerem, az összes LVEB flanker közül szerintem a legjobb. De eltántorít a vásárlástól, hogy a franc essen bele, csak kikacsint belőle az a mainstream/kommersz/szintetikus/populáris/rámenős la vie est belle-faktor, amivel engem a világból ki lehet kergetni. LVEB-rajongóknak ez jó hír, nekem kevésbé.
A L'Extrait elnevezés maximálisan helytálló. Minden eddiginél töményebb, tartósabb flankerrel van dolgunk. Amikor már úgy tűnik, hogy elenyészőben van az illat, feltámad, mint Főnix a hamvaiból. Rajtam egyetlen óvatos fuffantás min. 6 óra hosszat illatozott. Olyan érzésem volt, hogy maga Julia Roberts üldöz, a csodás 32 fogat villantó mosolyával, és azt suttogja a fülembe, hogy: Nem lehetsz ennyire niche-sznob! Itt vagyok én! A legújabb, a legjobb LVEB! Vegyél meg! Most!
Itt jegyezném meg, hogy több kört is futottam eme illatélményért. Három D betűs parfümériában is porzott a teszter, pedig ez az illat még csak most jelent meg. Rá is kérdeztem az ott strázsáló hölgynél, hogy akkor ezt így mégis hogy? Igy akarnak eladni? Boldog-boldogtalan bejár ide napi szinten fújkálni a kitett tesztereket, nyilvánvalóan nem ismerkedési céllal, hanem kvázi a "napi toalett" kiegészítéseként, saját parfüm helyett. Saját szememmel láttam. Nem is egyszer. A potenciális vásárló meg izé...vásároljon vakon. A válasz az volt, hogy nem vehetik ki az üveget az illető kezéből...Na ja...A "bezzegnyugaton" a helyi tanácsadónő fúj rád, és ha ő épp nincs a láthatáron, akkor szerencse fia vagy, a saját kezedbe kaparinthatod a tesztert, ami láss csodát, valahogy sose üres! Lehet, hogy arrafelé több tesztert kapnak a boltok, tán forgalomfüggő a dolog, mert "népség" aztán ott is akad bőven, aki gratis illatfelhőre hajt.
Mindegy is. Nem folytatom, mert messzire vezetne ez a gondolatmenet...
Egy biztos, a fent emlitett potenciális vásárló nem én vagyok. Eddig egy LVEB se jött velem haza, ez se fog. Immáron elkönyveltem, hogy a LVEB, mint olyan, nem én vagyok. A flankerei (nyuszi, rokonai és barátai) se nekem készültek. De rosszat nem mondok egyikre se. Eddig se tettem. Mindenkinek a magáét.
Az üvege meg nekem secko jedno, jól néz ki, de hiába szép egy parfümös üveg, ha az illat maga nem tetszik. És ez forditva is igaz. Pocsék üvegben is lakhat földöntúli szépség.
Les Liquides Imaginaires Blanche Bete
2023. szeptember 16.
Több, mint egy éves véleményírási "cölibátusomat" töröm most meg, bár azt hittem, erre sose kerül sor, én már végleg felhagytam ezzel a hobbival. De ennek a parfümnek a kapcsán nagyon kikívánkozik belőlem pár gondolat.
Miért? Miért vágyakoznak erre az illatra annyian? Miért akadok bele folyton kereső posztokba itt és fb parfümös csoportokban is? Mit tud ez az illat, amit más nem?...(Ha jól emlékszem, utoljára tán az örmény ex-balett-táncos Baccarat-ja volt ennyire felkapott.)
Mindenki el van ájulva tőle, bár olvastam, hogy valaki a tejes akkord miatt babahányáshoz hasonlítja. LOL.
Utánajártam...
Az első három perc tetszett, gondoltam is magamban, milyen tökéletes egyensúly van benne, de utána szép lassan teret nyert a borzalom. Ez egy über-édes, éles, tömény, tejes-tubarózsás illat. Nagyi-féle mindent bele madártej, krémes-púderes alapon, plusz fehércsokis-vaníliás, puffos mályvacukor.
Geil. Még illatgyertyaként is sok lenne. Felfújás után húsz perccel én már másra se tudtam gondolni, csak arra, hogy atyaég, mikor érek már haza, hogy levakarjam, eltüntessem ezt magamról. Hazafelé még be kellett ugranom egy kis boltba, az illat közben már annyira testidegen, annyira kellemetlen volt, hogy szinte restelltem, és nagyon reméltem, hogy senki nem érzi meg rajtam. Ugyanis én nem ilyen vagyok... (Utoljára a fekete üveges Givenchy L'Interdit Intense-nél tapasztaltam hasonlót.)
Számomra ez az a tipikus nyomulós, rámenős női parfüm, az a stílus, amitől mindig is menekültem. Amikor valaki az intelligenciája helyett a hangerejével, a drága ruházatával/kiegészítőivel/illatával akar dominálni.
A Neroli honlapja szerint ez az illat a mítikus unikornis által inspirált földöntúli szépség... Micsodaaa?!?...Hát az én lelki szemeim előtt nem unikornis, hanem egy festett-melírozott, szőke, nagydarab nő jelenik meg, akinek be nem áll a szája.Télen, egy sítáborban, a meleg hüttében. Hosszú műkörmök, fehér, vastag kötött pulcsi, rengeteg, oda nem illő, arany ékszer. Ideig-óráig - a forralt bor jótékony hatása miatt - valszeg elviselném a társaságát, ha már így alakult, még talán jó pofát is vágnék hozzá, de folyton a kijáratot lesném. A hölgy biztos, hogy nem lenne a barátnőm.
Ahogy ez az illat se lesz sose az.
Szóval az egy dolog, hogy nekem nagyon nem jött be, de fel nem foghatom, mitől lett ennyire felkapott. Mint illat, semmi extra vagy korszakalkotó. (Az illatház többi alkotásáról se jobb a véleményem.)Találni hozzá hasonlót, nem is egyet. A minősége vitathatatlanul kiváló, de ennyiért ez a minimum.
Gyerekek, hölgyek, lányok, asszonyok!
Ne üljetek fel a hype vonatra! Nem kell menetelnetek a nyájjal, csak azért, mert az a trendi! Holnap úgyis más lesz az! Merjetek egyéniségek lenni, hiszen mindannyian azok vagytok! Annyi szép illat van (töredék áron) akár niche, akár designer vonalon!
866 KRÉM
8 ÖSSZETEVŐ
Guerlain Shalimar Millésime Iris EDP
2023.10.05: Az anyaillat régi, nagy kedvencem, ezért minden Shalimar kiadást kíváncsian várok. Ez az idei kiadás íriszes. Az íriszt, mint illatjegyet nem igazán csípem, mert egy dominánsan iriszes illat - tapasztalatom szerint - mindig túl komolyan veszi magát és túl púderes tud lenni, és a púder, mint illatjegy nekem sajnos nem barátom.
De ez valami mennyei!
Szerintem ez az eddigi legszebb Shalimar flanker. Sokkal jobban tetszik, mint pl. a Philtre de Parfum, pedig abban pacsuli is van, ami nekem gyengém. Az eredeti Shalimar-hoz persze nem sok köze van, semmi füstös-bőrös, nehézkes, "ántik" jelleg, a tipikus Shalimar-vanilia se domináns. Nagyon tetszik benne a karamell, kicsit emlékeztet a Prada Candy-re és a L'Artisan Dzing-re. Meglehetősen édes-púderes illat, mégsem fullasztóan poros, nem nyomasztó, egy pillanatig sem érzem úgy, hogy túl sok lenne, és szabadulnék már tőle. Sőt! Részemről fürödni tudnék benne! Lineáris "mű", csavarok és különösebb izgalmak itt nincsenek, az elejétől a végéig ugyanazt tudja, de nem számít, mert nagyon jól áll neki. Hihetetlenül kellemes viselet. Afféle férfimágnes. (Teszteltem...)
A Shalimar flankerek közül talán leginkább a Shalimar Initial-lal van rokonságban, de annál egyértelműen modernebb. Mindezt úgy teszi, hogy nélkülöz minden unalomig ismert, mai sallangot. Ez egy modern, nagybetűs Hölgy illata. Engem megvett kilóra, bár alapvetően más típusú illatokat szeretek. De napok óta csak őt fújom, egyszerűen nem tudok betelni vele, és nem fér a fejembe, hogy miért tetszik ennyire. Ez nem csak az újdonság varázsa. Minden sejtemmel rezonálok rá. Ennyire pozitív hangulatú, szép és szó szerint kedves illattal rég találkoztam. (Az utolsó ilyen az Amouage Guidance volt.) Fura, hogy a hangulata, az összbenyomás, amit kelt, a Chanel N.5 Eau Premiere régi kiadását juttatja eszembe. Na de így már mindent értek, bezárult a kör...
Rózsamániásként szent meggyőződésem, hogy ha egyszer lesz egy rózsás Shalimar flanker, az se fog így tetszeni.
2023.10.28.: Érdemes többször is ismerkedni vele, mert ugyan viselés során nem változik, de máskor, más arcát mutathatja. Az első pár alkalommal én sokkal púderesebbnek, légiesebbnek találtam, most valahogy édesebb, teltebb, szinte krémes-vaníliás. Télre tökéletes lesz! És azért én epekedve várok egy rózsás Shalimar flankert, hátha...🤗🥰