ÖSSZETEVŐKERESŐ
(X)

KRÉMEK MÁRKÁK ÖSSZETEVŐK ELADÓ MAGAZIN FORUM BLOG Belépés

Best of Beauty 2019

Alkoholok

hirdetés

Szerves vegyületek, melyeket változatos formákban használnak a kozmetikumokban. Az alkoholok rossz hírüket az un. kis molekula súlyú alkoholoknak köszönhetik, melyek egyrészt szárító, irritáló hatással vannak a bőrre, másrészt pedig szabad gyök károkat is okoznak. A kis molekula súlyú alkoholok az ethanol, a denaturált alcohol, az ethyl alcohol, a methanol, a benzyl alcohol, az isopropyl alcohol és az sd alcohol, melyeket bőrtípustól függetlenül jobb elkerülni, különösen, ha az első helyek egyikén szerepelnek az összetevő listán. A kis molekula súlyú alkoholoknak fertőtlenítő hatása is van, így gyakran használtak természetes kozmetikumokban tartósítószerként, illetve acne elleni termékekben baktérium ölő szerként.

Az alkoholok egy másik csoportja a zsíralkoholok, amelyek természetes zsírokból és olajokból előállított alkohol félék. A zsíralkoholoknak ellentétben a kis molekula súlyú alkoholokkal nincs kedvezőtlen hatása  a bőrre, sőt előnyös bőr puhító (emollient) hatásuk van, valamint sűrítő és enyhe tisztító (lemosókban használva) anyagok. Azok az alkoholok, amiktől nem kell megijedni az összetevő listán a következők: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, cetostearyl alcohol, cetyl alcohol 40, C12-15 alcohols (mind kókuszolajból előállított), stearyl alcohol és lanolin alcohol. Utóbbi kettő nem csak hogy nem szárító hatású, hanem kifejezetten hidratáló.

Források:

http://www.futurederm.com/2007/10/15/the-most-misunderstood-skincare-ingredient-alcohol/
http://www.cosmeticscop.com/dictionary_term.aspx?tid=764&lid=492&term=alcohol

Összetevők

Isostearyl Alcohol al|eo EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott

Bőrpuhító (emollient), emulzió stabilizáló és sűrítőanyagként használt, könnyed állagú zsíralkohol.A zsíralkoholoknak ellentétben a „normális” alkoholokkal (pl. ethylalcohol) nincs szarító és irritáló hatása a bőrre,hanem kifejezetten hidratáló hatású.

Jojobaolajból előállított zsíralkohol. Szobahőmérsékleten tiszta, színtelen folyadék. Bőrpuhító (emollient), bőrkondícionáló, sűrűség szabályozó összetevő.

Lanolin Alcohol al|eo|eu EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott Komedogén index: Irritatív index:

Lanolinból (gyapjút viselő állatok által termelt zsír, olyasmi mint a faggyú az emberi bőrben) előállított zsíralkohol, mely bőrpuhító (emollient) anyag . A lanolin alkoholnak a kis molekulasúlyú alkoholokkal ellentétben nincs szárító hatása a bőrre, hanem kifejezetten hidratáló hatású. A nagy tisztaságú, és magas koleszterol tartalmú lanolin alkohol az eucerit, mely egy fontos összetevő a... tovább >>

Methanol al EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

Metanol, metil-alkohol, régies nevén faszesz. Színtelen, jellegzetes szagú. Vízzel korlátlanul elegyedik, ezért kiváló oldószer (solvent) és denaturáló hatású. Erősen mérgező, mert a szervezetben az alkohol dehidrogenáz nevű enzim formaldehiddé alakítja, ami erős sejtméreg. Májkárosító, idegméreg. A bőrön át is felszívódik, ezért hosszabb távon veszélyes a (fej)bőrrel való érintkezés.

Myristyl Alcohol al|eo EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott Komedogén index: Irritatív index:

A többi zsíralkoholhoz hasonlóan elsősorban bőrpuhító (emollient), másodsorban emulgeáló, sűrűség szabályozó, habosító.

Octyldodecanol al|eo|i EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott

Hosszú láncú zsíralkohol. Emulgeálószerként, bőrpuhító (emollient), sűrítő anyagként használatos. Sima, csúszós érzetet hagy maga után a bőrön.

Phenethyl Alcohol al|i EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

Szerves összetevő, melyet aCosIng hivatalos funkció besorolása szerint szagokat, ízeket semlegesítő hatása miatt használnak a kozmetikumokban.Ez a színtelen folyadék a természetben gyakran előfordul, megtalálható az esszenciális olajokban, mint például a rózsa, szekfű, jácint, narancsvirág.Kellemes virágillata van.

Phytantriol al|h EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott Komedogén index: Irritatív index:

Alkohol féle, melyet csomósodás elleni, haj- és bőrkondícionáló valamint hidratáló anyagként használnak a kozmetikumokban. Leggyakrabban hajápoló termékekben találkozhatunk vele, mert állítólag képes megakadályozni a haj töredezését, valamint pantenollal kombinálva javítja a haj szerkezetét. Hidratáló tulajdonságának köszönhetően azonban arcápoló termékekben is találkozhatunk vele. További info... tovább >>

SD Alcohol 36 al EWG Kockázat: EWG Adat: nincsen

Lásddenaturált alkohol. Az SD alkohol-XX megnevezésben az SD a "specially denatured" rövidítése, a végén álló szám-betű kombináció pedig a denaturálási eljárásban használt formulára utal.

SD Alcohol 40A al EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

Lásddenaturált alkohol. Az SD alkohol-XX megnevezésben az SD a "specially denatured" rövidítése, a végén álló szám-betű kombináció pedig a denaturálási eljárásban használt formulára utal.

NEKED AJÁNLJUK
© 2014 KrémMánia Minden jog fenntartva.