ÖSSZETEVŐKERESŐ
(X)

KRÉMEK MÁRKÁK ÖSSZETEVŐK ELADÓ MAGAZIN FORUM BLOG Belépés

Kövess minket Instagramon is! :)

Alkoholok

hirdetés

Szerves vegyületek, melyeket változatos formákban használnak a kozmetikumokban. Az alkoholok rossz hírüket az un. kis molekula súlyú alkoholoknak köszönhetik, melyek egyrészt szárító, irritáló hatással vannak a bőrre, másrészt pedig szabad gyök károkat is okoznak. A kis molekula súlyú alkoholok az ethanol, a denaturált alcohol, az ethyl alcohol, a methanol, a benzyl alcohol, az isopropyl alcohol és az sd alcohol, melyeket bőrtípustól függetlenül jobb elkerülni, különösen, ha az első helyek egyikén szerepelnek az összetevő listán. A kis molekula súlyú alkoholoknak fertőtlenítő hatása is van, így gyakran használtak természetes kozmetikumokban tartósítószerként, illetve acne elleni termékekben baktérium ölő szerként.

Az alkoholok egy másik csoportja a zsíralkoholok, amelyek természetes zsírokból és olajokból előállított alkohol félék. A zsíralkoholoknak ellentétben a kis molekula súlyú alkoholokkal nincs kedvezőtlen hatása  a bőrre, sőt előnyös bőr puhító (emollient) hatásuk van, valamint sűrítő és enyhe tisztító (lemosókban használva) anyagok. Azok az alkoholok, amiktől nem kell megijedni az összetevő listán a következők: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, cetostearyl alcohol, cetyl alcohol 40, C12-15 alcohols (mind kókuszolajból előállított), stearyl alcohol és lanolin alcohol. Utóbbi kettő nem csak hogy nem szárító hatású, hanem kifejezetten hidratáló.

Források:

http://www.futurederm.com/2007/10/15/the-most-misunderstood-skincare-ingredient-alcohol/
http://www.cosmeticscop.com/dictionary_term.aspx?tid=764&lid=492&term=alcohol

Összetevők

SD Alcohol 40B al EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott

Lásd denaturált alkohol. Az SD alkohol-XX megnevezésben az SD a "specially denatured" rövidítése, a végén álló szám-betű kombináció pedig a denaturálási eljárásban használt formulára utal.

SD Alcohol 40C al EWG Kockázat: EWG Adat: nincsen

Az összetevőnek még nincsen leírása.

Stearyl Alcohol al|ti|eo|eu EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott Komedogén index: Irritatív index:

Zsíralkohol, melyet bőrpuhító (emollient), emulgeáló, stabilizáló és sűrűség szabályozó anyagként használnak. A stearyl alkoholnak a kis molekulasúlyú alkoholokkal ellentétben nincs szárító hatása a bőrre, hanem kifejezetten hidratáló hatású.

t-Butyl Alcohol al|i EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

Más néventerc-butanol.Azalkoholokközé tartozószerves vegyület, alegegyszerűbb tercier alkohol. A CosIng hivatalos funkció besorolása szerint illatanyagként és oldószerként használják a kozmetikumokban.

NEKED AJÁNLJUK
© 2014 KrémMánia Minden jog fenntartva.