ÖSSZETEVŐKERESŐ
(X)

KRÉMEK MÁRKÁK ÖSSZETEVŐK ELADÓ MAGAZIN FORUM BLOG Belépés

Kövess minket Instagramon is! :)

Parabének

hirdetés

A legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikai iparban (a kozmetikumok 90%-ban megtalálhatók). Népszerűségüknek több oka is van: hatékony baktérium- és gombaölő szerek, előállításuk olcsó, a bőr jól tolerálja a parabéneket és hiányoznak a hatékony, természetes alternatívák.

A fenti előnyös tulajdonságok ellenére a parabének használata a kozmetikumokban vitatott téma. Ennek oka leginkább, hogy felmerült a gyanú, hogy a parabéneknek szerepük lehet a rák kialakulásában (elsősorban mellrák, és főként a parabének a dezodorokban lettek meggyanúsítva), befolyásolhatják a természetes ösztrogén (egyik fő női hormon) szintet, felhalmozódhatnak a szövetekben és növelhetik az UVB okozta DNS károkat a sejtekben. Bár a fenti dolgok igencsak ijesztően hangzanak, a tudomány mai álláspontja szerint az a mennyiségű parabén, aminek normálisan az emberi szervezet ki van téve (mert nem csak a kozmetikumokban vannak parabének, hanem az ételekben is) nem okozza a fenti negatív hatások egyikét sem a szervezetben (kivéve talán az UVB károkat, úgyhogy használjunk fényvédőt, de azt amúgy is használjunk....). A hatályos EU szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0.4% lehet.

Részletesebben a következő helyeken olvashatunk a parabénekről és a parbének hátrányos tulajdonságait vizsgáló kutatások eredményeiről:

http://en.wikipedia.org/wiki/Paraben
http://www.cosmeticscop.com/dictionary_term.aspx?tid=1705&lid=526&term=parabens
http://www.futurederm.com/2008/02/15/spotlight-on-parabens/

Összetevők

Az összetevőnek még nincsen leírása.

Butylparaben par|ta EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

Tartósítószer. Részletesebb információ a parabénekről a futuredermen.

Ethylparaben par|ta EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

Tartósítószer. Részletesebb információ a parabénekről a futuredermen.

Nem szabványos INCI-név, hanem egy négyféle parabénből álló tartósítókeveréket jelöl. Methylparaben, ethylparaben, propylparaben és butylparaben keveréke. Lásd parabének.

Methylparaben par|i|ta EWG Kockázat: EWG Adat: közepes Komedogén index: Irritatív index:

Tartósítószer. A methylparabent tartalmazó termékek növelhetik az UVB által okozott károsodást a bőrben. Bár ez nem biztos, tanácsos methylparaben-tartalmú termékek mellett (meg amúgy is, mindig :)) fényvédőt használni. Részletesebb információ a parabénekről a futuredermen.

Propylparaben par|ta EWG Kockázat: EWG Adat: közepes Komedogén index: Irritatív index:

Tartósítószerként használt parabén. Részletesebb infó a parabénekről a FutureDermen.

NEKED AJÁNLJUK
;
© 2014 KrémMánia Minden jog fenntartva.