Alkohol

Szerves vegyületek, melyeket változatos formákban használnak a kozmetikumokban. Az alkoholok rossz hírüket az un. kis molekula súlyú alkoholoknak köszönhetik, melyek az etanol, a denaturált alcohol, a methanol, a benzyl alcohol, az isopropyl alcohol és az sd alcohol. Ezek bizonyos nézetek szerint egyrészt szárító, irritáló hatással lehetnek a bőrre, másrészt pedig szabad gyök károkat is okoznak, különösen, ha az első helyek egyikén szerepelnek az összetevő listán. Más nézetek szerint viszont legtöbb erre vonatkozó kutatás in vitro volt, vagyis petricsészében nevelgetett sejteken, vagy izolált bőrmintákon, az életszerű helyzetekhez képest kimondottan extrém körülmények között vizsgálták a hatását a sejtekre, valamint nem számoltak a bőr legkülső, ún. szarurétegének védő (barrier) funkciójával sem. A kis molekula súlyú alkoholoknak fertőtlenítő hatása is van, így gyakran használtak természetes kozmetikumokban tartósítószerként, illetve acne elleni termékekben baktérium ölő szerként.

Az alkoholok egy másik csoportja a zsíralkoholok, amelyek természetes zsírokból és olajokból előállított alkohol félék. A zsíralkoholoknak ellentétben a kis molekula súlyú alkoholokkal nincs kedvezőtlen hatása  a bőrre, sőt előnyös bőr puhító (emollient) hatásuk van, valamint sűrítő és enyhe tisztító (lemosókban használva) anyagok. Azok az alkoholok, amiktől nem kell megijedni az összetevő listán a következők: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, cetostearyl alcohol, cetyl alcohol 40, C12-15 alcohols (mind kókuszolajból előállított), stearyl alcohol és lanolin alcohol. Utóbbi kettő nem csak hogy nem szárító hatású, hanem kifejezetten hidratáló.

Források:

http://www.futurederm.com/2007/10/15/the-most-misunderstood-skincare-ingredient-alcohol/

http://www.cosmeticscop.com/dictionary_term.aspx?tid=764&lid=492&term=alcohol

Összetevők