ÖSSZETEVŐKERESŐ
(X)

KRÉMEK MÁRKÁK ÖSSZETEVŐK ELADÓ MAGAZIN FORUM BLOG Belépés

Kövess minket Instagramon is! :)

Alkoholok

hirdetés

Szerves vegyületek, melyeket változatos formákban használnak a kozmetikumokban. Az alkoholok rossz hírüket az un. kis molekula súlyú alkoholoknak köszönhetik, melyek az etanol, a denaturált alcohol, a methanol, a benzyl alcohol, az isopropyl alcohol és az sd alcohol. Ezek bizonyos nézetek szerint egyrészt szárító, irritáló hatással lehetnek a bőrre, másrészt pedig szabad gyök károkat is okoznak, különösen, ha az első helyek egyikén szerepelnek az összetevő listán. Más nézetek szerint viszont legtöbb erre vonatkozó kutatás in vitro volt, vagyis petricsészében nevelgetett sejteken, vagy izolált bőrmintákon, az életszerű helyzetekhez képest kimondottan extrém körülmények között vizsgálták a hatását a sejtekre, valamint nem számoltak a bőr legkülső, ún. szarurétegének védő (barrier) funkciójával sem. A kis molekula súlyú alkoholoknak fertőtlenítő hatása is van, így gyakran használtak természetes kozmetikumokban tartósítószerként, illetve acne elleni termékekben baktérium ölő szerként.

Az alkoholok egy másik csoportja a zsíralkoholok, amelyek természetes zsírokból és olajokból előállított alkohol félék. A zsíralkoholoknak ellentétben a kis molekula súlyú alkoholokkal nincs kedvezőtlen hatása  a bőrre, sőt előnyös bőr puhító (emollient) hatásuk van, valamint sűrítő és enyhe tisztító (lemosókban használva) anyagok. Azok az alkoholok, amiktől nem kell megijedni az összetevő listán a következők: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, cetostearyl alcohol, cetyl alcohol 40, C12-15 alcohols (mind kókuszolajból előállított), stearyl alcohol és lanolin alcohol. Utóbbi kettő nem csak hogy nem szárító hatású, hanem kifejezetten hidratáló.

Források:

http://www.futurederm.com/2007/10/15/the-most-misunderstood-skincare-ingredient-alcohol/
http://www.cosmeticscop.com/dictionary_term.aspx?tid=764&lid=492&term=alcohol

Összetevők

1-Dodecanol al|eo|eu|i EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott

MásiknevénLauryl Alcohol. Kókuszolajból előállított zsíralkohol. A kozmetikumokban oldószerként,bőrpuhító (emolliens), emulzió stabilizáló és sűrítőanyagként használatossegédanyag és illatanyag.

Alcohol al EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

A kozmetikumokban oldószerként (segíti a vízben nem oldódó összetevők keveredését pl. olajok és fényvédők esetén), sűrűség szabályozóként (viszkozitás csökkentő), fertőtlenítőszerként, habzás csökkentőként (a kozmetikum rázásra se kezdjen el habozni) és tartósítószerként használatos, valamintsegíti a hatóanyagok jobb bejutását a bőrbe (DE! sajnos nem csak a hasznos hatóanyagoknak segít utat törni... tovább >>

Alcohol Denat. al EWG Kockázat: EWG Adat: közepes

Denaturalt alkohol, ami egyolyanetil-alkohol, melyhez adalékokat kevernek, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanná váljon, de eredeti céljára felhasználható maradjon.A kozmetikumokban oldószerként (segíti a vízben nem oldódó összetevők keveredését pl. olajok és fényvédők esetén), sűrűség szabályozóként (viszkozitás csökkentő), fertőtlenítőszerként, habzás csökkentőként (a kozmetikum rázásra se... tovább >>

Amyl Cinnamyl Alcohol al|i EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott

Szintetikus illatanyag, mellyel elsősorban parfümökben találkozhatunkEgyike annak a26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, habőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben0,01% felettimennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivelkontakt allergiás... tovább >>

Behenyl Alcohol al|eo EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott

Bőrpuhító (emollient), emulzió stabilizáló és sűrítőanyagként használt zsíralkohol.

C14-22 Alcohols al|eu EWG Kockázat: EWG Adat: nincsen

Növényi eredetű emulgeálószer. Szintetikus zsíralkoholok keveréke, mely lággyá és könnyűvé teszi az emulziók textúráját. A C12-20 Alkyl Glucoside nevű összetevővelegyüttMontanov™L névenhatékony O/V emulgeálószert alkotnak.

C20-22 Alcohols al EWG Kockázat: EWG Adat: nincsen

Arachidyl alcohol és behenyl alcohol (zsíralkoholok) keveréke. A kozmetikumokban emulzió stabilizáló, sűrűség szabályozó anyagként használt.

Ceteareth-20 al|eo|eu EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott Komedogén index: Irritatív index:

Cetearyl alkohol és ethylene oxide keverékéből készülő zsíralkoholok a ceteareth vegyületek. Az összetevő nevében a szám az ethylene oxide molekulák számára utal. Az összetevőt leginkább emollient és emulgeáló szerként valamint elegyítő, sürítő anyagként használják a kozmetikumokban. Némileg vitatott az, hogy az összetevő mennyire biztonságos. Az EWG magas kockázatú összetevőnek sorolja be, és a... tovább >>

Cetearyl Alcohol al|eo|eu EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott Komedogén index: Irritatív index:

Cetyl és stearyl zsíralkoholok keveréke. Zsíralkohol, melyet emulgeálószerként, bőrpuhító (emollient) és sűrítőanyagként (konzisztencia növelő) használnak a kozmetikumokban. A zsíralkoholoknak ellentétben a „normális” alkoholokkal (pl. ethylalcohol) nincs szarító és irritáló hatása a bőrre.

Cetyl Alcohol al|ti|eo|eu EWG Kockázat: EWG Adat: korlátozott Komedogén index: Irritatív index:

Zsíralkohol, melyet bőrpuhító (emollient), emulgeáló, sűrítő és hordozó anyagként használnak. Kivonható a kókuszolajból vagy előállítható mesterségesen is.

NEKED AJÁNLJUK
;
© 2014 KrémMánia Minden jog fenntartva.