Kémiai hámlasztó
A hidroxil savak szerves vegyületek, melyekben a karbonsav egyik szén atomja hidroxil csoportra (OH) van lecserélve. A hidroxil savak két híres csoportja az AHAk (alpha hydroxy acids) és a BHA (beta hydroxy acid, belőle a kozmetikumokban gyakorlatilag csak egy van, az pedig a szalicil sav), melyek között a különbség kémiailag csupán az, hogy a hidroxil csoport melyik szénatomhoz kapcsolódik. A kozmetikumokban az AHAk és a BHA is kémiai hámlasztók, feltéve hogy megfelelő mennyiségben és megfelelő ph értékű krémben vannak. A BHA tipikusan használt mennyisége 1-2% és az optimális ph értéke 3, 4 feletti ph esetén pedig teljesen elveszíti hatását. Az AHAk tipikusan használt mennyisége 5-15%, a hatékony ph tartományuk pedig 3-4 közötti, és teljesen elveszítik hatékonyságukat 4.5 feletti ph esetén. A különbség a kétféle kémiai hámlasztó között, hogy a BHA zsírban oldódó, míg az AHAk vízben oldódók. A BHA általában zsírosabb, mitesszeres bőrre ajánlott, mivel képes a pórusok belsejébe jutni és eltávolítani a pórusokat eltömítő elhalt sejteket. Az AHAk pedig hatékonyabbak a nap károsította, heges, szárazabb bőr esetén.
Források:
http://www.cosmeticscop.com/skin-care-facts-understanding-bha-aha-exfoliants.aspx
http://www.futurederm.com/2007/10/08/spotlight-on-alpha-hydroxy-acids/(AHAk)
Összetevők
Glycolic Acid
Glikolsav. Az AHA-savak (alpha hydroxy acid) leggyakoribb formája. A bőr legfelső rétegére hámlasztó hatással van, ezáltal simítja a bőrt, felgyorsítja a sejtek életciklusát (cell turnover). A bőr legfelső rétege (stratum corneum) 3-5 hetente teljesen kicserélődik, ezen gyorsítanak a kémiai hámlasztók. A glikolsavat általában 5-15% közötti koncentrációban használják otthoni hámlasztók esetén, és a krém pH-értékének 3 és 4 között kell lennie ahhoz, hogy hasson. A megfelelő mennyiségben és pH-értéken enyhén irritáló összetevő, mely csípős, csipkedő érzést okoz a legtöbb bőrön. Mivel vízben oldódó, csökkenthetünk az irritáción, ha teljesen száraz bőrre kenjük. A glikolsav külön figyelmet érdemel azért is, mert 10% feletti koncentrációban nemcsak hámlaszt, hanem a kollagéntermelést is serkenti.
Citric Acid
Citromsav, melyet elsősorban a krémek pH-értékének a szabályozására használnak (hogy ne legynek túl lúgosak). Természetes tartósítószer is egyben. Az élelmiszeriparban is használt ízesítőként (savanykás ízű).
Lactic Acid
Tejsav, mely előállítható a tejből, bár a kozmetikumokban leginkább mesterségesen előállított verziót használnak. Az AHA-savak csoportjába tartozik, a bőr legfelső rétegére hámlasztó hatása van. Mint kémiai hámlasztó, a glikolsav után a második legtöbbet kutatott AHA, annál valamivel gyengédebb és valamivel nagyobb molekulaméretű összetevő. Hámlasztó tulajdonsága mellett a tejsav remek hidratáló is.
Capryloyl Salicylic Acid
Az LHA-k (lipo hydroxy acid) csoportjába tartozó összetevő, mely a többi hidroxisavhoz hasonlóan kémiai hámlasztó. Egy a L'Oreal által végzett tanulmányban, melyben a glikolsav és a capryloyl szalicilsav hatékonyságát hasonlították össze, azt találták, hogy az 5-10%-os LHA-hámlasztó hasonlóan hatásos, mint a 20-50%-os GA-hámlasztó a pigmentfoltok és a finom ráncok kezelésében. A L'Orealtól független kutatások az összetevővel kapcsolatban azonban még nem léteznek.
Salicylic Acid
Szalicilsav vagy BHA (beta hydroxy acid). Pattanások és mitesszerek ellen az egyik leghatásosabb ma ismert, helyileg (vagyis a bőrön, és nem szájon át bevéve) használt összetevő. Egyrészt az AHA-savakhoz hasonlóan kémiai hámlasztó, azonban az AHA-kkal ellentétben nem vízben, hanem zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejében is hámlasztani, ezzel mintegy „kitisztítva” azokat. Másrészt a szalicilsav hatásos gyulladáscsökkentő is, ami szintén fontos a pattanások kezelésében. A szalicilsavat általában 0,5-2%-os koncentrációban használják, hámlasztó hatását pedig 3 és 4 közötti pH-érték esetén fejti ki a legjobban. A közhiedelemmel (és a glikolsavval) ellentétben a szalicilsav nem teszi érzékenyebbé a bőrt a napra.
Gluconolactone
A Gluconolactone (vagyis a PHA) egy glükonsav, melyet a NeoStrata szabadalmaztatott. A CosIng hivatalos funkció besorolása szerint bőrkondícionáló hatású összetevő, illetve kelátképző segédanyag, vagyis a krémet stabilizáló funkciója is van. Az AHA-hoz hasonló, de annál gyengédebb, akár rosaceás bőrre is használható hámlasztó, mely gyengéden eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, simává és egyenletessé teszi a bőrt. Kiváló hidratáló, e szerint a kutatás szerint pedig antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik és akár 50%-al megnöveli az UV sugárzás elleni védelmet, sőt, a nem teszi érzékenyebbé a bőrt a napsütésre sem. Az összetevő az INCIdecoder szerint fokozza más hatóanyagok előnyeit, beleértve az azelainsavét rosacea vagy a hydroquinonét a hiperpigmentáció esetén.
Mandelic Acid
Mandulasav. Keserű mandulából származó gyengédnek számító alfa-hidroxi sav (AHA) féle, ami a többi AHA savhoz hasonlóan gyengéden hámlasztja a bőr felszínét, így hatásosan kezeli a pattanások visszamaradó nyomait, és segít elhalványítani a bőrön ottmaradó sötét foltokat. Az AHA-k közötti különleges tulajdonsága, hogy antibakteriális hatása is van, és 5% és 10%-os mennyiségben is hatásos lehet a pattanások kezelésében (forrás). Jó tudni még azt is, hogy a mandulasav fényérzékeny, így csak nem átlátszó csomagolásban lévő kozmetikumban van hatása.
Lactobionic Acid
A PHA-k csoportjába tartozó gyengéd kémiai hámalsztó. A PHA-k fő ígérete, hogy az AHA-khoz hasonló tulajdonságaik vannak (hámlasztás és anti-aging téren is), de az esetlegesen a glikolsavnál előforduló irritáció nélkül. A lactobionsav a gluconolactone-hoz hasonlóan gyengéd hámlasztó, kiváló hidratáló és antioxidáns összetevő.
Ammonium Glycolate
A glikolsav szintetikus formája. pH szabályozó segédanyag, mely segít, hogy a termék megfelelő pH-értékkel rendelkezzen (általában pH 3-4), hogy a benne levő hámlaszó összetevő (jellemzően a glikolsav) hatni tudjon.