Ezt a terméket már nem gyártják!

Avon Mark 3D Ajakrúzs A Teltebb Ajkakért
Ár: | 999 Ft | Kategória: | Sminkek szájra | |||
Kiszerelés: | 3,6 g | Bőrtípus: | Minden | |||
Lelőhely: | tanácsadónők, online | Bőrprobléma: | -- |
A krémet feltöltötte: macspamacs, az összetevőket feltöltötte: Dayanara, Módosítva: 2022. március 23.
Kiszerelés: | 3,6 g | |
Lelőhely: | tanácsadónők, online | |
Kategória: | Sminkek szájra | |
- a kollagén növeli az ajkak mikrokeringését, hogy a szád teltebb, szexisebb formájú legyen
- a retinol segít feltölteni az apró barázdákat, hogy fiatalosan simák legyenek
- a koffeint, a gránátalma és a jojobaolaj feszesíti ajkaidat, javítva a bőr rugalmasságát és hidratáltságát
Diisostearyl Fumarate
Ethylhexyl Palmitate
eo I i
Hyaluronic Acid
Water / Aqua
Biotin/Folic Acid/Cyanocobalamin/Niacinamide/Pantothenic Acid/Riboflavin/Thiamine/Yeast Polypeptides
Tribehenin
CI 77499
Carmine / CI 75470
Yellow 5 Lake / CI 19140
sz
Egyébként sem vékony a szám, nem is telt, inkább rövid, de azért némi korrigálásra szorul, így szívesen rúzsozok. Ez a rúzs látványosan növeli a számat, nem szárítja és tartós is. Igaz, hogy nem kávézom, nem dohányzom, de azért enni szoktam, s inni is napközben, de elég jól állja a sarat. 1 pici mintát rendeltem először, amit egész nyáron használtam tavaly előtt. Aztán mertem megrendelni a nagy méretet. A szín is jó, pink- de nem erős, inkább közepes a szín erőssége. Pont jó, szeretem ezt a rúzst!🌺

Ha rúzs, akkor Avon - legalábbis nálam. A többszörösébe kerülő MAC sem tud többet, nude árnyalatokban pedig sokkal rosszabb felhozatala van, mint az avonos kínálatnak. Én csak nude rúzst hordok, de eddig csak az Avonnál találtam olyan árnyalatú színeket, amik nem hideg tónusúak és nem is túl sötétek. Minden formulából piacra dobtak egy-egy ilyen színt, ráadásul mindegyik más egy kicsit, így reggelente még válogathatok is, hogy barnásabbat, mályvásabbat, sötétebbet vagy téglásabbat szeretnék-e aznap viselni.
A Cocoa Kisses árnyalatot választottam. Ez egy gyönyörű, természetes, meleg nude szín, a skálán közelebb áll a téglás, rozsadás színekhez, mint a hideg barnához. Nagyon természetesnek hat, nem ordít, hogy ki vagyok rúzsozva. (Világos, sárgás tónusú bőröm van, MAC NC15, EL DW 2W0) Egy húzással tökéletes a fedése, nem kell kenegetni. Kis idő elteltével - a többi avonos rúzshoz hasonlóan - félmatt finisht ad, amit én különösen kedvelek, nem szeretem, ha fényes egy rúzs. Kényelmes, súlytalan formula, evés-ivás után sem kopik le teljesen. Mivel nude szín, nagyon szépen, fokozatosan kopik, nem lesz foltos. Nem szárít, de én minden este használok ajakbalzsamot. Ez a 3D dolog nálam nem volt szempont, meg nem is vágyom nagyobb szájra, sosem értettem, miért jók a nagyobb ajkak. Egy enyhe bizsergésen kívül nem is tapasztaltam semmit e téren.
A marketingesek értik a dolgukat, a csomagolást olyan gyönyörű, trendi desing-nal dobják fel, hogy még a sima műanyag csomagolás is minőségi, igényes hatást kelt.
Összességében újabb telitalálat az Avon rúzsai közül, bátran ajánlom.

Összességében újabb telitalálat az Avon rúzsai közül, bátran ajánlom.

Abszolút semmi különös nincs ebben a rúzsban. Nagyon hamar lekopik, egyáltalán nem tartós.

Kedvenc rúzsom, egy kis idő után érzem hogy kezd mattulni, de nagyon krémes, színe is nagyon szép. Chocolatte színben van, rajta barnásabbnak mutatja, számra felkenve lilásabb.

Rose Kisses nevű árnyalat van meg belőle. Szép szín, krémes fedéssel..de sajnos a fehér bőrömhöz nem illet az árnyalat. Inkább narancsos, meleg árnyalatú rózsaszín, mintsem hideg.

A berry cute árnyalatban van meg. Talám túlságosan is krémes az állaga, ajakceruza nélkül nem is vihető fel szépen és könnyen szét is fut a számon. Napközben többnyire fent marad, az ivást kibírja, de evés után mindenképp újra kell festeni. Érzetre kellemes, nem szárít, az illata pedig nagyom jó, így mégis szeretem használni.

A Rose kisses és a Plumpling plum árnyalatok vannak meg , mindkettőt nagyon szeretem.
Szép árnyalata van mind a két rúzsnak. Főleg a plumpling plum-nak. A Rose kisses inkább olyan szolidabb árnyalat, nem túl feltűnő egy rákenéssel. :-)

Mad For Mauve árnyalat. Kissé világosabb, mint azt egy mályva színtől várom.
Krémes, egyenletesen eloszlatható.
Tartóssága 2-3 óra, mint a hagyományos rúzsoknak általában.
Semmilyen 3D hatást nem tapasztaltam. Nekem egy átlagos rúzs.

Mad For Mauve árnyalat. Kissé világosabb, mint azt egy mályva színtől várom.
Krémes, egyenletesen eloszlatható.
Tartóssága 2-3 óra, mint a hagyományos rúzsoknak általában.
Semmilyen 3D hatást nem tapasztaltam. Nekem egy átlagos rúzs.

Ez a másik amit szeretek az Avon true matt rúzsai mellett. Krémes,kellemes viselet szép színek. A csomagolása is megfogott. :)

A terméket leginkább az extra tartós szín miatt szeretem. Nem is volt még ilyen tartós rúzsom. Tartósnak reklámozott rúzsom volt...ami a számon nem bizonyult tartósnak, ellenben a számat rendesen kiszárította.
Munkahelyre vettem, mivel nem szeretnék munkahelyen félóránként, óránként rúzsozni.
Annyira tartós, hogy a reggelit, az ebédet, illetve a délelőtti vízivást kibírja. Kopik a színe, de még mindig van a számon az árnyalatából. Ellenben nem szárít.
A színeivel van csak problémám... egyik se nyerte el a tetszésem. Én a Plumping Plum árnyalatot próbáltam, (ragyogó árnyalatnak) hirdetik, ami rajtam nem igazán lilás szín a megnevezéssel ellentétben,inkább pink, rózsaszínes, esetleg fuksziának nevezhető.
A katalógusban lévő színminta nem élethű, de aki kiváncsi valósabb színekre, az itt megtekintheti:
Nem vettem észre, hogy teltebb hatású lenne az ajkam tőle.

Nem vettem észre, hogy teltebb hatású lenne az ajkam tőle.

Antioxidánsok: Tocopheryl Acetate, Retinol, Retinyl Palmitate, Ascorbyl PalmitateGyulladáscsökkentők: Allantoin, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Extract, Ascorbyl Palmitate
Hidratálók: Caprylyl Glycol, Glycerin, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Extract, Collagen, Hyaluronic Acid
Peptidek: Palmitoyl Oligopeptide
Vitaminok: Tocopheryl Acetate, Retinol, Retinyl Palmitate, Ascorbyl Palmitate
Alkoholok: Cetyl Alcohol
Emolliensek: Diisostearyl Fumarate, Squalane, DI-C12-15 Alkyl Fumarate, Petrolatum, Cera Alba / Cera Flava / Beeswax, Caprylyl Glycol, Hydrogenated Castor Oil, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Extract, Lecithin, Glycine Soja (Soybean) Oil, C12-15 Alkyl Benzoate, Cetyl Alcohol, Ethylhexyl Palmitate, Tribehenin
Emulgeálószerek: Hydrogenated Castor Oil, Lecithin, Cetyl Alcohol, Sorbitan Isostearate
Fényvédők: Octinoxate
Szilikonok: Phenyl Trimethicone
Tisztítószerek: Hydrogenated Castor Oil, PEG-80 Sorbitan Laurate, Cetyl Alcohol
Illatanyagok: Parfum/Fragrance, Ethylhexyl Palmitate, Ascorbyl Palmitate
Színezékek: Beta Carotene, CI 77120, Red 6 / CI 15850, Titanium Dioxide / CI 77891, Red 27 / CI 45410, CI 42090, Red 33 Lake / CI 17200, CI 77491, CI 77492, CI 77499, Carmine / CI 75470, Yellow 5 Lake / CI 19140
A squalene ún. hidrogenizált formája. A kozmetikumokban kiváló hidratáló, bőrpuhító, bőrpuhító, selymes és sima bőrt nyújtó emolliens anyag, mely segít megelőzni a vízhiányt és a transzepidermális vízvesztést (TEWL). Mivel ez a forma kevésébé oxidálódik, mint a squalene, a squalane-t gyakrabban használják a kozmetikumokban. Minden bőrtípus számára hasznos összetevő, aknés bőrre is használható, mi több, az Incidecoder leírása szerint gombás eredetű bőrproblémák, például seborrhea vagy gomba okozta pattanások esetén is jótékony hatással van a bőrre.
A CosIng hivatalos besorolása szerint sűrűségszabályozó és kötőanyag. Ragadós jellege miatt elsősorban rúzsokban és ajakápolókban találkozhatunk vele.
Kémiai fényvédő, mely az UVB-sugarak (280-320 nm hullámhosszú) ellen nyújt védelmet. Az összetevő nem túl stabil, vagyis UV-fény hatására veszít fényvédő hatékonyságából. Az octinoxate lebomlása megakadályozható más fényvédők segítségével (pl. Trinosorb M-mel). Az összetevővel kapcsolatban felmerült, hogy ösztrogén jellegű hatása lehet (különösen gyermekekben és terhes nőkben), és hogy elősegítheti a bőrben a káros szabad gyökök képződését. Kisebb koncentrációban nem fényvédőkben is használják segédanyagként, hogy védjék a krémeket az UV-sugárzás okozta károktól. Az összetevő használatát Palau-ban betiltották a korallokat károsító hatása miatt.
Részletesebb információ a smartskincare-en.
A természetben is előforduló paraffin viasz (szénhidrogének keveréke). Emulzió stabilizáló, átlátszatlanná tevő és sűrűség szabályozó anyagként használt a kozmetikumokban.
Petrolatum alapú (vazelin) viasz. Emulzió stabilizáló, sűrűség szabályozó, átlátszatlanná tevő segédanyag, mely sima textúrát és félszilárd állagot biztosít a termékeknek. Gyakran használják a Paraffin alternatívájaként, mivel finomabb mikrokristályokból épül fel, ezáltal sokkal sűrűbb, viszkózusabb és ruganyosabb az állaga.
Műanyag féle, melynek számos funkciója van a kozmetikumokban. Leggyakrabban fizikai bőrradírokban használt dörzsölő anyagként. Szintén gyakran használt felületi hártyaképző (film forming), sűrűség szabályozó és stabilizáló anyagként. Paula Begoun szerint rossz hírneve ellenére nem mérgező anyag a polyethylene és a kozmetikai iparban felhasznált mennyiségben a környezetre sem súlyosan káros.
Kukoricából előállított keményítő. Sűrűség szabályozó, csomósodást megakadályozó (anticaking agent) segédanyag
Szénhidrogének komplex keveréke, magyar néven vazelin. Mivel kőolaj származék, hírneve nem túl jó, de ennek nem igazán van tudományos alapja. Dr. Leslie Baumann Cosmetic Dermatology című könyvében (273o) azt írja, hogy sokak szerint a petrolatum a ma ismert egyik legjobb hidratáló összetevő. Elzáró (occlusive) hatása igen erős, emaitt a tudományos kutatásokban gyakran szolgál viszonyítási alapnak. Nem komedogén, az allergiás reakciók pedig nagyon ritkák rá. Paula Begoun gyulladáscsökkentő és bőrregeneráló hatásról is ír. Állaga önmagában meglehetősen zsíros, olajos érzetet kelt a bőrön, így elsősorban a száraz bőrre kiváló összetevő.
Méhviasz. A kozmetikumokban sűrítő, bőrpuhító (emollient) anyagként használatos.
A méhviasz a mézet termelő méhek váladéka, melyből a méhek a kaptárban felépítik a hatszögletű sejtek sokaságát, a lépet. A méhviasz kiválasztásakor még átlátszó; mélysárga színét később a pollenek ill. a propolisz adja meg. Kozmetikai célokra gyakran kifehérített méhviaszt használnak (Cera alba), melyre már a természetes méhviasz kellemes illata sem jellemző. A méhviasz kinyerésére és szennyeződésektől való megtisztítására többféle módszert is alkalmaznak, pl. a forró vizes kiolvasztást. A méhviaszt a kozmetikai készítményekben elsősorban konzisztencianövelőként ill. gyenge emulgeáló tulajdonsága miatt alkalmazzák.
Konzisztencianövelő hatását elsősorban Lysolecitinnel készülő emulziókban használhatjuk ki, ahol úgy teszi sűrűbbé a krémeket, hogy csak egy könnyű, védő filmréteget képez a bőrön. Klasszikus emulgátorokkal együtt nem érdemes alkalmazni, mert az így készült krém viaszos bevonatot képez a bőrön. Szilárd ajakápolóknál, masszázstömböknél magas olvadáspontja (60-65-oC) lehetővé teszi, hogy a vele készülő termékek még nyáron se olvadjanak szét.
Fő összetevői: palmitilsav, palmitoleát, hidroxipalmitát, valamint alkoholok oleinsavval alkotott észterei (hosszú, 30-32 szénatomos molekulák) és egyéb palmitátok.
Az E-vitamin egyik formája, mely a tiszta E-vitamin és az ecetsav észtere. A tocopheryl acetate hasonló tulajdonságokat mutat a tiszta E-vitaminhoz, azonban egy kicsit kevésbé jó a felszívódása a bőrbe és a fotoprotektív hatása is kevésbé bizonyított. Viszont hosszabb a szavatossági ideje a boltok polcain (shelf life), ami miatt ez a leggyakrabban használt formája az E-vitaminnak.
A tiszta E vitaminról többet itt olvashatsz.
Források: Leslie Baumann: Cosmetic Dermatology
Vízmegkötő, bőrjavító (skin conditioning agent) anyag. Kivonható növényekből, de előállítható mesterségesen is. Gyakran használják együtt tartósító összetevőkkel (mint pl. phenoxyethanol), mivel növeli azok antimikrobiális (mikroorganizmusok ( gombák, baktériumok) növekedését gátló) hatását.
Ricinusolaj. Bőrpuhító (emollient) anyag, emulgeálószer, felületaktív anyag és sűrűség szabályozó. A ricinusolajnak a bőrön ragadós érzete lehet.
Gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású anyag, mely segíti a sebgyógyulást is. Mesterségesen húgysav lúgos permanganátoldatos oxidációjával állítható elő. Az összetevővel gyakran találkozhatunk pattanások elleni termékekben.
Aloe vera növény leveléből származó kivonat. Vízmegkötő, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális hatása van, valamint némi antibakteriális hatással is bír. Segíti a sebgyógyulást és a bőr regenerálódását is .
Lipid féle. Tojássárgájában, növényi és állati sejthártyában található. A kozmetikai iparban bőrpuhító (emollient) és vízmegkötő anyagként használatos.
Felületi hártya képző, elektromos töltődést megakadályozó, a krémeket homogénné tevő segédanyag.
Szilikon féle, mely a dimethicone-nál szárazabb utóérzetet hagy maga után. A többi szilikonhoz hasonlóan bőr- és hajkondícionáló anyag. Habzásgátló tulajdonsága is van, vagyis megakadályozza, hogy a krém habozzon ha rázzák.
Szójababolaj, melyet bőrpuhító (emollient), bőrkondícionáló anyagként használnak a kozmetikumokban.
A-vitamin, mely hatásos antioxidáns és sejtszabályozó, vagyis segíti a sejtek normális működését, egészségesebb és jobb sejtek képződését. A retinoidoknak a retinyl palmitate után a második leggyengébb formája. Kettő metabolikus lépésre (sejtben történő kémiai átalakulásra) van szükség ahhoz, hogy eljussunk a valódi hatóanyaghoz, a retinolsavhoz: retinol → retinaldehide → retinolsav. Részletesebb információ a smartskincare-en.
Gyengéd felület aktív anyag, tisztítószer, melyet gyakran használnak babakozmetikumokban, mivel könnymentes samponok, tusfürdők és habfürdők készíthetőek vele.
Az EWG használattól függően közepesre vagy magasra teszi az összetevő kockázatát, mert az szennyezett lehet rákkeltő vegyületekkel (ethylene oxide, 1,4-dioxane) és nem ajánlott az összetevő használata sérült bőrön. Paula Begoun összetevő szótárában és a Susan Brown összetevő szótárában is, mint javasol összetevő szerepel a PEG-80 Sorbitan Laurate.
Kókuszolajból készülő aminosav származék, melyet a kozmetikumokban elsősorban bőr- és a haj-kondicionáló tulajdonsága miatt használnak. Előnye, hogy magas hőmérsékleten is stabil maradt. Néhány tanulmény azt is kimutatta, hogy az összetevő gátolja a reprodukcióját a herpeszvírusnak. Az összetevővel leggyakrabban por állagú sminktermékekben (púderekben, bronzsítókban, szemhéjfestékekben) találkozhatunk.
Bőrpuhító (emollient) és sűrítő anyag. Antimikróbiális hatása is van, így tartósítszerként is használt, különosen az UV szűrőt tartalmazó termékekben. Selymes érzetet hagy maga után a bőrön.
Kollagén, mely hatásos vízmegkötő, hidratáló anyag. A reklámok gyakori állításával ellentétben azonban a bőrre kent kollagén hatására bőrünk kollagén tartalma nem lesz több vagy jobb, tehát a kollagén nem más, mint sima hidratáló összetevő.
A kollagénes táplálékkiegészítők bőrre gyakorolt hatásáről itt írtunk bővebben.
Koffein. A Futurederm információi szerint bőrön alkalmazva három fő hatása van: antioxidáns, vízhajtó (átmenetileg simább bőrt eredményez) és érszűkítő (vagyis szem alatti puffadás, sötét karikák ellen hatásos lehet, ha azt nem melaninfelhalmozódás okozza), Paula Begoun szerint viszont nincs olyan kutatás, mely szerint bármilyen hatása lenne a szem alatti karikákra, bár nyugtató és antioxidáns hatása miatt azért nem kifejezetten felesleges, ha van egy (szem)krémben. E szerint a kutatás szerint a koffein fotoprotektív hatással is bír.
Zsíralkohol, melyet bőrpuhító (emollient), emulgeáló, sűrítő és hordozó anyagként használnak. Kivonható a kókuszolajból vagy előállítható mesterségesen is.
Pálmaolajból származó bőrpuhító, emolleint összetevő, melyet gyakran használnak natúrkozmetikumokban a szilikonok természetes alternatívájaként. A comedogén idexe 5-ből 4-es, így pattanásokra hajlamos bőrrel érdemes óvatosnak lenni az összetevővel. (További info: truthinaging)
Hialuronsav. A bőrben is megtalálható természetes hidratáló elem (NMF, natural moisturizing factor), melynek kiváló vízmegkötő képessége van, akár saját súlyának 1000-szeresét is képes megkötni. A kozmetikumokban alkalmazva a hialuronsav képes vizet beszívni a bőrbe, ami a bőr kitelítődését, és ezáltal a ráncok csökkenését eredményezi. Részletes információ a itt és itt.
Glicerin és behensav keveréke. Bőrpuhító (emollient) és bőrjavító anyagként használt.
Az A-vitamin egy formája. A tiszta A-vitamin (retinol) és palmitinsav (nagy szénatomszámú zsírsav) kombinációja. Hatásos antioxidáns és sejtszabályozó, vagyis segíti a sejtek normális működését, egészségesebb, jobb sejtek képződését. A retinoidoknak a leggyengébb formája, azaz a legtöbb metabolikus lépésre (sejtben történő kémiai átalakulásra) van szükség, míg eljutunk a valódi hatóanyaghoz, a retinolsavhoz. A szükséges metabolikus lépések száma három: retinyl palmitate → retinol → retinaldehyde → retinolsav.
1987-ben felmerült, hogy a retinyl-palmitátnak bőrápoló termékekben történő alkalmazása fotoszenzibilizáló lehet bizonyos körülmények között, azonban 2016-ban a SCCS által összegzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az A-vitamin testápolókban, arckrémekben, lemosókban és kézkrémekben a megszokott retinol-ekvivalenssel számolva biztonságosan alkalmazható a szokásos napi alkalmazási gyakoriság mellett.
Részletes információ a retinolokról a smartskincare-en.
Emulgálószer, melyet a kozmetikumokban az emulzióstabilizáló (nem válnak szét idővel a az egyébként nem keveredő víz és olaj bázisú összetevők) tulajdonsága miatt használnak.
Az Ascorbyl Palmitate a tiszta C-vitamin (Ascorbic Acid) és palmitinsavval lipofil észtere. Az össszetevő védi a termékekben levő olajok telítettlen zsírsavait, és egyéb más olaj-összetevőket is, ami azt jelenti, hogy a krémekben az olajak nem avasodnak meg, és nem lesz kellemetlen illatuk. Az Ascorbyl Palmitate stabilabb, mint a tiszta C-vitamin és nincs irritáló hatása. Az ascorbyl palmitate-ot általában 0,05-1% közötti koncentrációban használják Tocopherol-lal együtt; az összetevő stabilitása e szerint a tanulmány szerint tovább nő, ha 1-2%-os koncentrációban tartalmazza a termék, illetve W/O (víz az olajban) típusú emulziók esetében. Az INCI-Decoder szerint az összetevő a C-vitamin származékok közül a legrosszabb - bár viszonylag stabil, viszont kérdéses, hogy képes-e tiszta C-vitaminná alakulni a bőrön és ezáltal annak minden jótékony tulajdonságát prezentálni (bár a bőr kollagéntermelést valószínűleg serkenti), illetve annak ellenére, hogy az antioxidáns hatása jó, felmerült a gyanú, hogy UVB sugárzást követően elősegíti a lipid peroxidációt és a citotoxicitást is.
A répában nagy mennyiségben található béta karotin, melyet a szervezet A vitaminná alakít. Paula Begoun szerint a béta karotin jó antioxidáns, és talán még a nap által okozott károkat is csökkenti, nagy mennyiségben viszont oxidativ károkat (szabad gyökök keletkezése) okozhat a bőrben. A CosIng a beta karotint narancssárga kozmetikai színanyagnak sorolja be.
Egy viszonylag új peptidféle, mely a Matrixyl 3000 néven ismert kettő peptidből álló hatóanyagkomplex egyik eleme (a másik a palmitoyl tetrapeptide-7). Az összetevőben egy három aminosavból álló peptid kapcsolódik palmitinsavhoz, aminek révén javul a peptid olajban oldhatósága, és ezáltal könnyebben beszívódik a bőrbe. Az összetevő peptid része a bőrben található I-es típusú kollagénnek (bőrünk feszességét többféle típusú kollagén adja) egy egysége. A bőrünk kollagéntartalma (a kollagén egy fehérje, azaz hosszú aminosavlánc) természetes módon peptidekké (rövid aminosavlánc) bomlik, és a peptidek keletkezése újabb kollagén termelésére serkenti a bőrünket. A palmitoyl oligopeptide működési elve, hogy ha a bőrünkbe kívülről kvázi lebomlott kollagént viszünk be, akkor ezzel bőrünket „becsapjuk”, és kollagéntermelésre tudjuk ösztönözni. Vagyis a tudomány mai állása szerint a palmitoyl oligopeptide talán képes bőrünk kollagéntermelését serkenteni, amely bőrünk ránctalanodásához, feszesebbé válásához vezet. További részletek itt.
Csillámpala. A kozmetikai termékekben csillogó hatást keltő ásványi összetevő. A mineral makeupok gyakori összetevője.
Színezék. Piros.
Brillantkék FCF. Szintetikus kék színezék élelmiszer színezék, kőszénkátrányból szintetikus úton állítják elő. Nagyon jól oldódik vízben.
Színezék. Lilás piros.
Kármin. A kármin a kokcsinella nevű színezékanyagból nyerhető kárminvörös vagy bíborvörös színű festék (a kokcsinellát a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki). Amerika felfedezése előtt a Lengyel bíborpajzstetűt használták erre a célra. A kárminfesték az egyik legjobb minőségű természetes eredetű vörös festékanyag.
Más néven tartrazin. Szintetikus sárga színezék, melyet más színanyagokkal együtt is hasznának speciális színek eléréséhez. A tiszta tartrazinnak nincs ismert mellékhatása, kivéve azoknál az embereknél, akik szalicil-érzékenyek (aszpirin, bogyók, gyümölcsök); ezekben az esetekben intoleranciás tüneteket okozhat.