Bobbi Brown

Ár:   20 000 Ft   Kategória:   Szemkrémek
Kiszerelés:   15 ml   Bőrtípus:   Minden
Lelőhely:   Bobbi Brown márkabolt, Douglas   Bőrprobléma:   Bőröregedés

A krémet és az összetevőket feltöltötte: knifeofdreams, Módosítva: 2012. szeptember 17.

Ár:   20 000 Ft
Kiszerelés:   15 ml
Lelőhely:   Bobbi Brown márkabolt, Douglas
Kategória:   Szemkrémek
Bőrprobléma:   Bőröregedés

Ez a gazdag krém peptidekkel, természetes növényi olajokkal és vízmegkötőkkel harcol a finom ráncok, sötét karikák, szem alatti duzzanatok és a bőr szárazsága ellen.

Water / Aqua Petrolatum eo Dimethicone eo I szil 1 0Butyrospermum Parkii (Shea Butter) eo Glycerin h 0 0Ceresin 0 0Phenyl Trimethicone szil Acetyl Glucosamine h Pentylene Glycol h Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone eu I szil Lanolin Alcohol eo I eu I al 1 0Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract a I eo I h I gy Olea Europaea (Olive) Extract Triticum Vulgare (Wheat) Bran Extract Scutellaria Baicalensis (Baikal Skullcap) Root Extract Ascophyllum Nodosum (Knotted Wrack) Extract Asparagopsis Armata Extract Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract a Morus Bombycis (Kuwa) Root Extract Salvia Sclarea (Clary) Extract Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil eo I gy 3 2Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil eo Vitis Vinifera (Grape) Seed Tocopheryl Acetate a I v 0 0Caffeine Sucrose h Silica Cholesterol eo I eu 0 0Sorbitol h 1 1DI-C12-15 Alkyl Fumarate eo PEG-30 Dipolyhydroxystearate eu Behenyl Alcohol eo I al Hydroxystearic Acid ti I eu Micrococcus Lysate PEG-8 Distearate eu Acetyl Hexapeptide-8 h I pep Trehalose h Linoleic Acid a I eo I gy Butylene Glycol h 1 0Sodium Hyaluronate h 0 0Lecithin eo I eu Potassium Stearate ti I eu Potassium Palmitate ti I eu Parfum/Fragrance i Sodium Chloride Trisodium EDTA Limonene i Benzyl Salicylate i I f Chlorphenesin ta Phenoxyethanol ta

VÁSÁROLD MEG

Ár: 8790 Ft , Eladó: szannamari85
Állapot: Leírásban, Helyszín: Debrecen, fizetés: Banki átutalás és postával küldöm / személyes átvétel

Borostyan

Erika1986

Bőrprobléma: Bőröregedés
2020. szeptember 17.

Az első szemkrem ami tényleg használ. Eltünteti a kisebb ráncokat, feltölt, hidratál, kisimit. Szeretem az illatát is, nagyon jó lágy, kellemes. Újra veszem, ami velem eddig még nem nagyon történt meg, miután vagy 10-20 szemkornyekapolot kipróbáltam. Folyton lestem csak a ráncokat H nincs változás most sem, amióta ezt a krémet használom fel éve, már nem nézem a ráncokat, mert h szinte eltűntek akkora volt a javulás. A benne lévő pepditek tényleg szuperhatasosak. Nagyon kiadós, nagyon keves mennyiseg is elegendo belole így sokáig kitart. A könnyed krémeket szeretem, ez pedig távolrol sem az mivel tömény, sűrű, lassan felszivodo.. nem egy kifejezett reggeli frissítő szemkornyekapolo :D de mivel számomra működik, megy az 5 csillag és többnyire marad az éjszakai használat. Ha nagyon minimális, éppen csak mennyiséget használok, akkor reggel is tudom használni.

Bőrtípus: Száraz |  Bőrprobléma: Bőröregedés |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2020. szeptember 17.

kneva

2019. július 1.

Ekcémára hajlamos szemhéjra kerestem testes, sűrű krémet (natúr shea vajat próbáltam, de nem jött be).
Nagyon érzékenyek a szemeim, és sok szemkrémtől könnyezek. Bobbiban ezúttal sem csalódtam, a krém kiváló, pont olyan, amilyent szerettem volna.
Az ára mellett egyetlen hibája, h tégelyes, én spatulát használok hozzá. Illetve még az, h üveg a tégelye (ejtettem már ilyet álmos reggelen a mosdóba, a tégely összetört, a mosdó elrepedt).
Kevés is elég belőle. Szememet nem csípi, nem könnyezek tőle. Kizárólag este használom, sminkelni nem próbáltam rá, szerintem nem is lenne jó ötlet.

Update: Kb a felét használtam el, és az ekcémám azóta nem jött elő, pedig sminketek szinte minden nap. 5 csillag.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Tág pórusok |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2019. július 1.

nszolnoki

Bőrprobléma: Bőröregedés
2017. július 9.

No. 1 szemkrém! Azonnal puha és baba lesz a pergamenbőröm a szemem alatt, bent a sarokban. Reggel-este használom 3 hete, reggel előbb teszem fel, mint ahogy sminkelek. Tényleg kevés kell belőle. Nem olcsó termék, de nem érzem pénzkidobásnak, ez tényleg ott van! Ebay-en ki lehet fogni jobb áron, mint az itthoni üzletekben, még szállítással együtt is megérte. Belenyúlkálós, aki ezt nem szereti, annak ez gond, én most ettől eltekintek. Ha felkenés előtt kicsit morzsolgatom az ujjaim közt, megolvad és nagyon könnyű felkenni. Az illata lehelletnyi, de nagyon kellemes. Max csillag!
UPDATE, 2 hónap után: hámlasztás és A vitaminozás miatt érzékeny a szem körüli bőr, felkenéskor nem kellmes többé, kicsit csíp. Ez azért baj, mert van olyan szemkrém, ami nem csíp. Remélem a hatóanyagoktól csíp. Most a Vichy Neovadiol is csíp. De kitartóan használom, a szememalja reggelre is puha és hidratált tőle. A reggeli rutinomból kihagyhatóvá vált.

Bőrtípus: Száraz |  Bőrprobléma: Bőröregedés |  Korcsoport: 45-54 |  Dátum: 2017. július 9.

KSB1985

Bőrtípus:  -
Korcsoport:  -
2016. november 29.

Nagyon jò kis krèm.Puhávà ès kipihenttè varàzsolja a bōröm.Nagyon kevès kell belõle,így a magas àra mellett is èrdemes megvenni.

Bőrtípus:  -  |  Bőrprobléma:  -  |  Korcsoport:  -  |  Dátum: 2016. november 29.

BubuMaczko

Bőrprobléma: Túlérzékenység
2013. december 20.

Számomra a tökéletes szemkrém. Nagyon gazdag, krémes textúrája van, de nem zsíros. Könnyű eloszlatni, jól terül, emiatt gazdaságos. Már első használata után is éreztem a hatását. A bőröm simább, egyenletesebb és selymes lett anélkül, hogy kipattogott vagy zsíros hatást keltett volna. Magas az ára, de hibátlan!

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Túlérzékenység |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2013. december 20.

erika0325

Bőrprobléma: Túlérzékenység
2013. december 5.

Még barátkozom vele. Estére szerettem volna egy gazdag szemkrémet. De ez annyira tömény, hogy alig bírom elmaszatolni. Viszont ha már sikerült, akkor jó. Bár valamelyik nap a szemembe is sikerült juttatnom belőle, mivel tömény, és rátapad a szempilláimra ahonnan bekerül a szemembe, irritált, és reggelre piros lett a szemem, csepegtetnem kellett. Szóval vigyázni kell vele. De tény, hogy rendben tartja a szemem környékét, jól hidratál. Hála az égnek nincs túl sok ráncom, de azokat mintha kicsit halványítaná, de lehet, hogy csak képzelődöm:-)

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Túlérzékenység |  Korcsoport: 45-54 |  Dátum: 2013. december 5.

izerak

Bőrprobléma: Pigmentfoltok
2013. március 14.

Nagyon gazdag kérm és nagyon kevés kell belőle, a finom ráncaim feltöltődnek tőle és a szem alatti duzzanatra is haz

Bőrtípus: Száraz |  Bőrprobléma: Pigmentfoltok |  Korcsoport: 45-54 |  Dátum: 2013. március 14.

Totheszter96

2012. december 13.

Használom minden este és szinte azonnal láttam a külömbséget:) nagyon jó, ha valaki jó szemkörnyék ápolót akar és tud rá álldozni mindenképpen ajánlom!;))

Bőrtípus: Normál |  Bőrprobléma: Tág pórusok |  Korcsoport: 25-34 |  Dátum: 2012. december 13.

Antioxidánsok: Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Tocopheryl Acetate, Linoleic Acid
Gyulladáscsökkentők: Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Linoleic Acid
Hidratálók: Glycerin, Acetyl Glucosamine, Pentylene Glycol, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Sucrose, Sorbitol, Acetyl Hexapeptide-8, Trehalose, Butylene Glycol, Sodium Hyaluronate
Peptidek: Acetyl Hexapeptide-8
Vitaminok: Tocopheryl Acetate

Alkoholok: Lanolin Alcohol, Behenyl Alcohol
Emolliensek: Petrolatum, Dimethicone, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Lanolin Alcohol, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Cholesterol, DI-C12-15 Alkyl Fumarate, Behenyl Alcohol, Linoleic Acid, Lecithin
Emulgeálószerek: Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Lanolin Alcohol, Cholesterol, PEG-30 Dipolyhydroxystearate, Hydroxystearic Acid, PEG-8 Distearate, Lecithin, Potassium Stearate, Potassium Palmitate
Fényvédők: Benzyl Salicylate
Szilikonok: Dimethicone, Phenyl Trimethicone, Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone
Tisztítószerek: Hydroxystearic Acid, Potassium Stearate, Potassium Palmitate
Illatanyagok: Parfum/Fragrance, Limonene, Benzyl Salicylate
Tartósítószerek: Chlorphenesin, Phenoxyethanol

Szénhidrogének komplex keveréke, magyar néven vazelin. Mivel kőolaj származék, hírneve nem túl jó, de ennek nem igazán van tudományos alapja. Dr. Leslie Baumann Cosmetic Dermatology című könyvében (273o) azt írja, hogy sokak szerint a petrolatum a ma ismert egyik legjobb hidratáló összetevő. Elzáró (occlusive) hatása igen erős, emaitt a tudományos kutatásokban gyakran szolgál viszonyítási alapnak. Nem komedogén, az allergiás reakciók pedig nagyon ritkák rá.  Paula Begoun gyulladáscsökkentő és bőrregeneráló hatásról is ír.  Állaga önmagában meglehetősen zsíros, olajos érzetet kelt a bőrön, így elsősorban a száraz bőrre kiváló összetevő.

Sűrűbb állagú, szilikon alapú polimer, mely nem hagy nehéz érzetet maga után a bőrön. A kozmetikai termékekben alkalmazva könnyen kenhető, selymes érzetet ad, valamint megakadályozza a habzásukat. Mivel képes védőréteget képezni a bőrön illetve kitölti a finom vonalakat és ráncocskákat, ezárt gyakran használják alapozókban. E szerint a tanulmány szerint az összetevő néhány esetben képes megóvni a bőrt a kontakt dermatitistől, például az SLS által indukálttól.

Enyhén sárgás színű, természetes zsír, melyet az Afrikában honos sheafából vonnak ki. Édeskés illatú, puha, krémes vagy kemény állagú is lehet. A kozmetikumokban kiváló bőrpuhító (emollient) összetevő és antioxidánsok (A-, E- és F-vitamin) gazdag forrása. A sheavaj ehető is, a kakaóvaj helyettesítőjeként néhány csokoládéban is megtalálható. Remek összetevő száraz, érzékeny bőr ápolására.

Glycerin h 0 0

Ceresin 0 0

Szénhidrogének komplex keveréke, melyet ozokerit tisztításával állítanak elő. Sűrű, viaszos anyag, melyet elsősorban sürítőanyagként használnak. A CosIng szerint továbbá még elektromos töltődést megakadályozó, emulzió stabilizáló, átlátszatlannátevő és hajkondícionáló összetevő is.

Szilikon féle, mely a dimethicone-nál szárazabb utóérzetet hagy maga után. A többi szilikonhoz hasonlóan bőr- és hajkondícionáló anyag. Habzásgátló tulajdonsága is van, vagyis megakadályozza, hogy a krém habozzon ha rázzák.

A sejten kívüli mátrixban nagy mennyiségben megtalálható GAG-ok fontos alkotórésze, vagyis a bőrben  természetesen is megtalálható hidratáló elem (NMF, natural moisturizing factor). Nagy koncentrációban elősegíti a sebgyógyulást is. Az Estée Lauderhez tartozó márkák (pl. Clinique) előszeretettel használják az acetyl glucosamine-t mint hatékony nem savas hámlasztó összetevőt, azonban Paula Begoun szerint nincs értékelhető mennyiségű kutatás arra nézve, hogy az valóban hatásos alternatívája az AHA/BHA hámlasztóknak. Egy 2009-es tanulmány szerint az összetevő hatásos a hiperpigmentáció kezelésében is.

Emulzióstabilizátorként, oldószerként, bőrjavító anyagként és és széles spektrumú antimikrobiális szerként használt multifunkcionális, selymes érzetű glikolféle. Hidratáló hatása van a bőrre.

Szilikon emulgeálószer, aminek a fő tulajdonsága, hogy segíti a sem vízben sem olajban nem oldódó porok (például színező pigmentek vagy ásványi fényvédő szűrők) jobb kenhetőségét és egyenletesebb eloszlathatóságát. A CosIng besorolása szerint felületaktív anyag, bőr- és hajkondícionáló. (forrás)

Lanolinból (gyapjút viselő állatok által termelt zsír, olyasmi mint a faggyú az emberi bőrben) előállított zsíralkohol, mely bőrpuhító (emollient) anyag . A lanolin alkoholnak a kis molekulasúlyú alkoholokkal ellentétben nincs szárító hatása a bőrre, hanem kifejezetten hidratáló hatású.

A nagy tisztaságú, és magas koleszterol tartalmú lanolin alkohol az eucerit, mely egy fontos összetevő a Nivea krémekben és a "normál" lanolin alkoholnál jobban tolerált.

A kínai teacserje nem fermentált változatának a kivonata, közkeletűbb néven zöldtea-kivonat. Jelentős mennyiségű szakirodalom támasztja alá a zöld teának, illetve a benne lévő aktív komponenseknek (EGCG és a zöld tea polifenolok, GTPPs) a számos kedvező hatását a bőrre. Kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevő, rákellenes tulajdonsága is van. Különösen jól dokumentált a zöld tea napsugarak, illetve UVB károk elleni védő képessége. A kozmetikumokba kerülő zöld tea kivonat minősége nagyban eltérő lehet a benne lévő aktív komponensek (EGCG és polifenolok) mennyiségétől függően. (Forrás: Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, Vol 27, 2008, Natural approaches to management of photoaging)

Olivabogyó kivonat. Kevés információ érhető el arról, hogy az olivabogyó kivonat milyen hatással is van a bőrre. A CosIng egyszerűen bőr- és hajkondícionáló összetevőnek sorolja be, e szerint az oldal szerint pedig selymes fényt ad a hajnak.

Búzakorpa kivonat. A CosIng besorolása szerint bőrjavító, bőrvédő összetevő. Egy az összetevőt gyártó cég oldala szerint pedig hidratáló hatása van, és puhává teszi a bőrt.

Egy árvacsalánfélék családjába tartozó virágos növénynek, a bajkáli csucsóka gyökerének a kivonata. Kínában az 50 leggyakrabban használt gyógynövények közé tartozik, melyet több ezer év óta használnak. Szövet összehúzó, nyugtató, hidratáló összetevő.

A köznyelvben tengeri hínárként ismert Ascophyllum nodosum nevű sárgamoszat kivonata. A növény gazdag poliszacharidokban, antioxidánsokban. Az összetevő egyik gyártója szerint bőrápoló termékekben hidratáló, revitalizáló és méregtelenítő funkciót tölt be.

Lásd még: algakivonat.

Piros alag kivonata, melyet a CosIng bőrvédő összetevőnek kategorizál. Általában a különféle alga kivonatokat sűrítő, emollient vagy antioxidáns összetevőnek használják a kozmetikumokban, arról azonban sajnos nem igazán van információ hogy konkrétan ez a fajta alga kivonat mire szolgál.

Egy bizonyos fajta alma kivonata. A CosIng besorolása szerint bőrjavító (skin conditioning), a belőle kivont pectint pedig sűrítő anyagként használják a kozmetikumokban. Az alma jótékony bőrápoló hatása elsősorban annak köszönhető, hogy a káros sejtreakciókkal szemben védő polifenolokban (melyek közül kiemelendő a katechin, az epikatehin és a quercetin) gazdag, ezért erőteljes antioxidáns hatással van a bőrre.

A Salvia Sclarea növény kivonata. Faggyútermelést szabályozó, szövetösszehúzó, nyugatató összetevő a CosIng besorolása szerint.

Parlagi ligetszépe növényből nyert olaj, mely omega-6 zsírsavak (linolsav és gamma-linolsav) gazdag forrása. Az omega-6 zsírsavaknak fontos szerepe van a bőr legkülső rétegében (stratum corneum) lévő sejtek összetartásában, és így a bőrön keresztüli vízvesztés (trans-epideremal water loss) megakadályozásában. A parlagi ligetszépe olaja talán hatásos az atópiás dermatitisz (ekcéma egy fajtája) kezelésében is, valamint Paula Begoun szerint hatásos gyulladáscsökkentő és emollient.

A fehér tajtékvirág magjából kivont olaj. Illatmentes, ehető. A CosIng hivatalos funkció besorolása szerint dezodoráló és emolient hatású összetevő. Fitoszterolokban és E vitaminokban gazdag olaj, ami nagyon stabil, mivel a fő alkotóelemei a hosszú láncú zsírsavak. Omega 3 és 9 tartalmával segít megőrízni a bőr és haj nedvességtartalmát.

Szőlőmag, mely egészben vagy őrölve radírozó anyagként használt a kozmetikumokban.

Az E-vitamin egyik formája, mely a tiszta E-vitamin és az ecetsav észtere. A tocopheryl acetate hasonló tulajdonságokat mutat a tiszta E-vitaminhoz, azonban egy kicsit kevésbé jó a felszívódása a bőrbe és a fotoprotektív hatása is kevésbé bizonyított. Viszont hosszabb a szavatossági ideje a boltok polcain (shelf life), ami miatt ez a leggyakrabban használt formája az E-vitaminnak.

A tiszta E vitaminról többet itt olvashatsz.

Források:  Leslie Baumann: Cosmetic Dermatology

Koffein. A Futurederm információi szerint bőrön alkalmazva három fő hatása van: antioxidáns, vízhajtó (átmenetileg simább bőrt eredményez) és érszűkítő (vagyis szem alatti puffadás, sötét karikák ellen hatásos lehet, ha azt nem melaninfelhalmozódás okozza), Paula Begoun szerint viszont nincs olyan kutatás, mely szerint bármilyen hatása lenne a szem alatti karikákra, bár nyugtató és antioxidáns hatása miatt azért nem kifejezetten felesleges, ha van egy (szem)krémben. E szerint a kutatás szerint a koffein fotoprotektív hatással is bír.

Cukor.  A bőrön alkalmazva vízmegkötő hatása van.

Cholesterol eo I eu 0 0

A zsírsavak és keramidok mellett a koleszterol a bőr természetes védőrétegének (natural skin barrier) harmadik fő összetevője, mely a védőréteg mintegy 20%-t teszi ki. A bőrön alkalmazva a koleszterol segíti a bőr normál működését, bőrpuhító (emollient), vízmegkötő, stabilizáló és emulgeálószer.

Sorbitol h 1 1

Az élelmiszeriparban cukorpótlóként használt (édes ízű) anyag. A kozmetikumokban vízmegkötő és sűrítő anyagként használatos.

Bőrpuhító (emollient), emulzió stabilizáló és sűrítőanyagként használt zsíralkohol.

A micrococcus luteus nevű baktérium által termelt enzimek kivonata, mely állítólag segíti a bőrt megvédeni az UV sugárzás okozta károktól.

Közismertebb nevén argireline. Egy mesterségesen előállított peptidféle, melyről az összetevő egyik gyártója (a Lipotec) azt állítja, Botox-szerű hatása van. Ennek az állításnak az az alapja, hogy az acetyl hexapeptide-8 képes a bőrben lévő izmokat ellazítani, melynek révén kisimulnak a felületi ráncok. Bár szinte bizonyos, hogy a Botoxhoz nem hasonlítható az összetevő hatása, a Lipotec kutatásai szerint 10% Argeline 15 nap alatt 17%-kal képes csökkenteni a mimikai ráncok mélységét, illetve mint a legtöbb peptidféle, elméletileg ez is bír sejtkommunikáló és vízmegkötő tulajdonságokkal.

További info az összetevőről a KM-blogon >>

Természetes eredetű cukorféle. A kozmetikumokban használva újrahidratáló, vízmegkötő és antioxidáns hatást tulajdonítanak neki. Az összetevő helyileg alkalmazva lehetővé teszi, hogy a bőr megtartsa azt a nedvességet, amelyet egyébként elvesztene a kiszáradása révén, vagyis potenciálisan növelné az öregedés látható jeleit. (forrás)

Linolsav vagy más néven omega-6 zsírsav. Telítetlen zsírsav, melyet bőrpuhító (emolliens) anyagként használnak a kozmetikumokban és számos növényi olajban is megtalálható. A bőr felső rétegében is megtalálható összetevő, aminek fontos szerepe van a bőr természetes védőrétegének (natural skin barrier) fenntartásában, antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A linolsav hasznos összetevő lehet a pattanásokkal küzdők számára is, mert gyulladáscsökkentő hatása van a pórusokon belül is és folyékonyabbá teszi a sébumot (faggyú), ami így kisebb valószínűséggel tömíti el a pórusokat, e szerint a tanulmány szerint pedig jelentős mértékben képes csökkenteni a pigmentfoltok méretét és súlyosságát is.

A krém beszívódását segítő anyag, vízmegkötő tulajdonsága is van. Hidratáló készítmények gyakori összetevője. Nem csak a kozmetikai iparban, hanem az élelmiszeriparban is használt az étel nedvességtartalmának megőrzésére.

hialuronsav só formája, mely a bőrben is megtalálható természetes hidratáló elem (natural moisturizing factor, NMF). A lipidekkel együtt az NMF-ek segítenek megőrizni a bőr víztartalmát, feszességét. Ha csökken a bőr NMF- és lipidtartalma, az a bőr hámlását, kellemetlen feszülését és finom ráncokat eredményez. A kozmetikumokban alkalmazva a sodium hyaluronate képes vizet beszívni a bőrbe, ami a bőr kitelítődését, és ezáltal a ráncok csökkenését eredményezi.

Lipid féle (phospholipid). Tojássárgájában, növényi és állati sejthártyában található, manapság napraforgóolajból vagy szójából állítják elő. A kozmetikai iparban bőrpuhító (emollient) és vízmegkötő anyagként használatos. Olajban és vízben is oldódik, ezért hasonlít a sejtmembránhoz. A Lecithin-t liposzómáknak is nevezik, mivel a dupla oldhatósága, a hatóanyagokat magukkal hordozva, segít mélyebbre és a megfelelő helyre szállítani őket.

Közönséges nevén só. A kozmetikai iparban a sót térfogatnövelő, maszkoló (a nem kívánt anyagok semlegesítése), sűrűség szabályozó segédanyagként használják, utóbbit főleg különféle felületaktív anyagok esetén, melyeknek zselés állagot ad (pl. tusfürdőknél). Ha az összetevő az INCI lista elején áll, akkor általában mint fizikai hámlasztó van jelen az adott termékben, jellemzően testradírok esetén, de fürdősókban is gyakran találkozhatunk vele.

Az EDTA az ethylenediaminetetraacetic acid (Etilén-diamin-tetraecetsav) rövidítése. Stabilizáló és segédanyagként használatos a kozmetikumokban, mely elősegíti, hogy a krém megőrizze állagát, illatát (e nélkül az összetevők hajlamosak a víz ásványi anyagaival reakcióba lépni nem kívánt változásokat okozva ezzel a krémben).

Természetes illatosító anyagok keveréke (citrusolaj (d-limonene) és fenyőfa vagy mentol (l-limonene). A kutatások ellentmondóak azzal kapcsolatban, hogy rákellenes vagy éppen hogy rákot okozó anyag szájon át bevéve. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Elsősorban illatanyag-adalék, másodsorban a UV szűrő összetevő. Színtelen vagy enyhén rózsaszínes, szagtalan, vízben enyhén oldódó vegyület. Leggyakrabban parfümökben találkozhatunk az összetevővel. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Szervesanyag, melyet tartósítószerként használnak a kozmetikumokban antibakteriális és gombaölő hatása miatt. Gyakran kombinálják phenoxyethanollal.

Tartósítószer. Az egyik leggyakrabban használt, kevéssé irritáló. Világszerte engedélyezett a használata legfeljebb 1%-os koncentrációban. Bár a kozmetikumokban használt verzió csaknem mindig mesterségesen előállított, a Phenoxyethanol a természetben is megtalálható, például a zöld teában. (forrás)