Sarah Jessica Parker

Ár:   Az ár hiányzik. Feltöltöm   Kategória:   Parfümök
Kiszerelés:   Hiányzik. Feltöltöm   Bőrtípus:   Minden
Lelőhely:   parfümériák, online   Bőrprobléma:   --

A krémet feltöltötte: gerbaud, az összetevőket feltöltötte: azursatellite, Módosítva: 2021. október 5.

Ár:   Az ár hiányzik. Feltöltöm
Kiszerelés:   Hiányzik. Feltöltöm
Lelőhely:   parfümériák, online
Kategória:   Parfümök

Illatcsalád: virágos-zöld

Illatösszetétel: levendula, muskátlilevél, csokoládé, citrom, lonc, magnólia, gyöngyvirág, ámbra, szantál, kasmírfa, vetiver, tikfa

VÁSÁROLD MEG

Ár: 5/10 ml - 1 100/1 900 + pk , Eladó: DJilla
Állapot: Fújós, Helyszín: Budapest, fizetés: posta / foxpost / személyes átvétel
Ár: 1000 Ft + posta , Eladó: Jusztina
Állapot: 5/3 ml, Helyszín: Eger, fizetés: Posta

bibi24
Krémmániás  |  Bőrtípus:  Száraz  |  Bőrprobléma: Pattanások (acne)  |  Korcsoport: 25-34

neome

Bőrtípus:  -
2023. május 14.

Mennyei illat, komfortos, kremes, zoldnek en kevesbe erzem, ha szin, akkor inkabb sarga (mint ahogy a valosagban a parfum szine). Kicsit pollenes hatasu is. Kicsit retro szappan. Kicsit modern. tetszik, de a tartossaga nagyon nagyon gyenge. En ilyen halvany es gyorsan elillano illattal meg nem talalkoztam. Azt hittem biztos megint a covid, allergia, anosmia, de nem, masok sem erzik.. sajnalom, lehet a coty fele formulacio jobb volt de ez nekem meg testpermetkent sem ertelmezheto, es mondom ezt ugy hogy tenyleg nem szeretem a tul eros illatokat, kb mindenbol egy fujast hasznalok. Nem lesz nehez elhasznalni legalabb, ugyis ilyen napi egy fujasokkal szokoevente tortenik meg az elfogyott elmeny. Nem kizart az sem hogy ujravennem, mert tenyleg kellemes es elvezem, olyan ritka amikor komfortos illatot talalok.

Bőrtípus:  -  |  Bőrprobléma:  -  |  Korcsoport: 25-34 |  Dátum: 2023. május 14.

Palomita

Bőrprobléma: Pirosság (rozacea)
2022. május 16.

A sztárillatok között, ár-érték arány tekintetében, meg úgy egyébként is kiemelkedő illat. Úgy különleges, hogy közben nem hivalkodó, a szillázsa, tartóssága sem hagy kivetnivalót maga után, de mégsem túl erős, hanem kellemesen körbeleng órákon át. Egész napot rajtam azért nem bír, frissítés szükséges, na de 100 ml-es mennyiségnél ilyen ár mellett nem húzom a számat érte, főleg ha eszembe villan némelyik huszon-harmincezres niche, aminél már elégedetten mosolygok, ha fél óra után még érzem én is magamon, hát még ha a környezetem is észreveszi.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom legalább egy próba erejéig, de azoknak különösen, akik valami nem szokványos illatélményre vágynak, ám nem tudnak vagy egyszerűen csak nem akarnak több tízezret kiadni egy parfümre. Minden évszakban megállja a helyét, rajtam most tavasz végén, illetve nyáron a virágos jegyek és a citrom dominálnak, halvány csokoládés aláfestéssel, ami egyáltalán nem lesz gejl, a melegben is jól működik, bár a nagyon hard kánikulában még nem próbáltam. Hűvösebb időben citromos-levendulás nyitás után isteni fás-púderes csokoládés egyveleg bontakozik ki a bőrömön, pedig először tartottam tőle, hogy valami katyvasz lesz a nem hétköznapi összetevők "összeeresztéséből", de a végeredmény meglepően harmonikus, puha és gömbölyű :)

Bőrtípus: Normál |  Bőrprobléma: Pirosság (rozacea) |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2022. május 16.

emb1p3

2021. december 16.

Kicsit lemaradtam az utóbbi időben a parfümös hobbimmal, de azért csak elért engem is az SJP-hype általában (a Stash-t megvan üvegében, hordom is sokat), és konkrétan a Covet-ig csak eljutottam. Nem tudnám pontosan azonosítani a loncot vagy az étcsokit, mindenesetre egy szinte tapinthatóan virágporos illatot érzek, csipetnyi zöldességgel, amit valami édesít, de inkább barnacukorszerű ez az édesség, mint kesernyés étcsokis, de semmiképp nem a manapság gyakran használt mandulás, vaníliacukros cukrászdahangulat. A levendula annyira nem nyilvánvaló. Viszont még ennél is jellemzőbb tulajdonsága számomra, hogy van valami opálos, szappanos jellege rajtam. Leszáradásában púderesedik, majd 3 óra után lassan eltűnik. Határozottan érdekes mint virágillat, és egyre jobban tetszik, ahogy a fújósom vége felé tartok. De nem annyira hordok virághangsúlyos illatokat (kivéve persze, ha rózsáról van szó), úgyhogy aligha ragadtatom el magam annyira, hogy szerezzek utánpótlást. Bár, ki tudja.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Vízhiány |  Korcsoport: 25-34 |  Dátum: 2021. december 16.

Linett21

2021. október 5.

Update:
Ez a lap igen megtévesztő. Tudja valaki, hogyan lehet levetetni azt a feliratot, hogy "Ezt a terméket már nem gyártják"? Ugyanis gyártják. Csak már nem a Coty égisze alatt, hanem SJP saját cége (vagy vmi olyasmi) gyártja. A váltáskor, pár éve volt hiány belőle. SJP saját oldala szerint is gyártják folyamatosan, szóval nem kell félni :-)

2021. augusztus 6.
Nehezen térek magamhoz. Létezik, hogy ez tényleg csak egy celebparfüm? Egyáltalán hol éltem én idáig?
Csodálatos, egyedi, magával ragadó kompozíció. Nem tudom, mihez, más illathoz hasonlítani. Olyan, amiben tényleg érzek minden összetevőt. Pedig azt gondoltam, mekkora röhejes katyvasz lehet ez... de nem! A citrom, a levendula, étcsoki, lonc, gyöngyvirág, magnólia, ámbra, kasmír, tikfa, stb. mind-mind kiérezhető és mégis működnek együtt kerek egészként. Minden IS van benne, de mégis; teljesen elvarázsolt. Az első pár próba után folyton azon kaptam magam, hogy már megint az orromba van feltolva a karom...és megint, és megint... Ez nem az a tipik "cuki-csöpögős-édes cölöpillatocska", nagyon nem!

Igaz, rögtön kifújás után nagyon megrémültem tőle. Itt is többen írják, és ezt megerősíthetem: az első fél perc valóban ragasztószag (bár sajnos, nem Technokol, amit gyerekkoromban önfeledten "szipuztam", LOL). Aztán viszont meleg citrusos, étcsokis, virágos-aromás csodává alakul; a végén pedig krémes-fás. Kb. 1 óra után már bőrközeli, de ez is jól áll neki. A ronda bábból fantasztikus, 4 évszakos pillangó lesz. Azon kaptam magam, hogy napok óta csak ezt hordom, más után már nem is nyúlok. (Én, aki évente max. egyszer tudja egymás utáni 2 napon ugyanazt az illatot elviselni magán.)
A csomagolását, üvegét inkább hagyjuk, az ritka ronda-ciki. Az idétlen és hatalmas virágkupak csak arra jó, hogy szúrja a szemed és folyton leessen, teljesen kezelhetetlen. A tartóssága sem túl nagy szám, talán 2-3 óra van benne; lehet nagyvonalúan fújni. Az ára viszont nagyon baráti.
Mégis megbocsátom minden bűnét, mert olyan egyedi, olyan csodálatos illatorgia az én orromnak még így is, amit celebparfümtől soha sem tapasztaltam, de még kevésbé számítottam volna rá. Nem kérdés az 5 csillag

Bőrtípus: Száraz |  Bőrprobléma: Pattanások (acne) |  Korcsoport: 18-24 |  Dátum: 2021. október 5.

Update:

2021. augusztus 6.

aidanne

2021. október 3.

Nemrég különlegességet kerestem aminek ára nem a csillagokat verdesi, ha éppen nem találom el a tutit. Rengeteg véleményt, leírást és minden mást elolvastam töménytelen mennyiségű illatról és végül erre esett a választásom úgy, hogy semennyire nem ismertem a parfümöt. Amikor átvettem nem bírtam ki, és azonnal ki kellett csomagolnom ott a helyszínen és fel kellett fújnom. Kézfejemen próbáltam ki, mindig ott szoktam mert az az a bőrfelületem ahol vissza adja azta az illatot amikor magamra fújom az adott parfümöt.
Első szaglásra elállt a lélegzetem s sajnos nem azért, mert annyira tetszett, épp ellenkezőleg.
Legelső kép ami beugrott erről az illatról, reggeli rohanás, hívom a liftet és beszáll a kedves, középkorú nő akinek megcsap a középszerű, virágos illata és jó reggetre nyitja a száját. Megcsap az áporodott szájszaga ami keveredik a semmitmondó virágos parfümjével... letaglózott. Elméletben hasra estem mert illatban egyik legnagyobb rettegésem ezt az illatot le produkálni magamon. Mit illatot? Ez már szag. Aztán adtam neki egy második esélyt, de előtte felnéztem ide, tuti megvan-e az adatlapja hogyha kell, felteszem eladásra. Mintha megérezte volna, hogy mit tervezgetek... előjött a gyönyörű, zöldes illatba burkolózó csokoládés zöldes, virágillat. Krémesen, puhán és szépen ahogy azt egy minőségi és különleges illattól elvárnám. Lonc és gyöngyvirág keveredik egy csipet vetiverrel majd a csokoládé az az igazán finom, minőségi keserű csoki azzal a selymes bujaságával csavar egyet rajta. A végén az ámbra, szantál puhít de csak mert az illat rajtam nyugovóra tér. Csodás tánca ez az összetevőknek. Nagyon örülök magamnak, hogy adtam egy második esélyt ennek a különleges illatnak.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Tág pórusok |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2021. október 3.

Nessy

2021. augusztus 12.

Már régóta mozgatta a fantáziámat az illat, bár én sem vagyok celebparfüm rajongó, talán ezért is maradtam tőle távol eddig.
Őszre kerestem zöld illatot, amiben találkozik a kuckózás és a nagy levegős terek (ezzel tudom, eléggé nagy kihívás elé állítottam a parfüm-világot).

Nem akartam túl sokat költeni rá, ugyanis még mindig a hosszú évek alatt felhalmozott gyűjteményem darabjait használom. Szerencsére már kezd csökkenni a készlet, így egy-egy új darabot már veszek, de még mindig nagyon odafigyelek, hogy ne essek túlzásba.

Ár-érték arányban nagyon kedvező, és valóban már nem a Coty szárnyai alatt van az illat, hanem SJP saját kiadása, így gond nélkül beszerezhető. Szerintem jól tette SJP, hogy nem hagyta veszni ezt a hiánypótló illatot.

Fragranticán valaki a Jicky-vel állította párhuzamba, talán ez volt az a pont, ahol éreztem, hogy meg kell szereznem. :) Valóban van némi hasonlóság, főleg hangulatban, felfogható a Covet egy modern Jicky értelmezésnek.

Szerintem az üvege is cuki, a duci kavicsforma, megspékelve a virágos kupakkal, SJP kicsit furi stílusához illik.
Nálam nem jelentkezett szerencsére a kellemetlen ragasztó/szintetikus illat kifújásnál, szinte egyből beállt a mindent bele, kakaós, levendulás, zöld árnyékos, citromos fázisba. Sajnos a loncot nem érzem ki, pedig az egyik kedvenc természetes illatom, de a gyöngyvirág és a magnólia érezhetően jelen van. A krémes magnóliás púder miatt van egy kis japános érzet is az illatban a Kenzo és a Shiseido háznál már éreztem hasonlót, de ahogy fentebb említettem, a régi (100+éves) Guerlain illatokból is hoz valamit.

Amire nekem kell, arra tökéletes lesz, szerencsére nem bivalyerős, az igazi femme fatale illatokat már jó ideje nem kedvelem, van benne egy kis citrusos frissesség, megnyugtató levendula, üde, nedves levelek, de az étcsokoládé és a fák gondoskodnak a melegségről és a tartósságról.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Tág pórusok |  Korcsoport: 25-34 |  Dátum: 2021. augusztus 12.

anita763

Bőrprobléma: Túlérzékenység
2021. február 14.

Imádtam. Rajtam citrusosan nyitott, szerencsére éreztem a loncot is benne, amit nagyon szeretek, majd szantálosan száradt le. Érdekes módon nem éreztem a gyöngyvirágot benne, inkább a muskátli került előtérbe az én bőrömön, ami egy kicsit kesernyéssé tette az összhatást. Tartósnak mondható üde, nyári illat. Nagyon szép az üvege, cuki a virágos kupakja és imádom a színésznőt is, akiről eme szépséges illatot elnevezték. :) 5 *

Upd: A Covet nagyon hasonlít a Guerlain Allegoria Herba Fresca-ra a bőrömön, de ezt csak nyáron tette. Eléggé zöld aromás, de enyhe melegséggel rendelkező illat. Nem fedeztem fel benne sem csokoládét sem pedig levendulát. Nagyon tartós parfüm. Élvezetes a Covet-t, bár nem annyira egyedi. Még egy villanásnyi Mugler Aura-t is kaptam a leszáradásában. Még mindig 5*.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Túlérzékenység |  Korcsoport: 45-54 |  Dátum: 2021. február 14.

kisko

Bőrprobléma: Egyenetlen bőrfelszín
2020. július 13.

A Stash-en felbuzdulva próbáltam ki más SJP illatokat. Eleinte örültem, hogy csak fújósban érkezett hozzám, mert nem vett le a lábamról az első próbával, nem jött a zöld frissesség, amiről olvastam, csak valami furcsa, nehéz, meghatározhatatlan illat, szerintem a muskátli és az étcsoki. De nem hagyott nyugodni, így újra próbáltam, és minden egyes alkalommal valami új dimenzió nyílt, így a fújós végére teljesen szerelembe estem. A Coty már nem gyártja az eredetit, hanem SJP saját kiadásában jelenik meg, így pl a Notinon is lehet kapni, szemtelenül olcsón ezért a minőségért, semmi celeb parfüm kompozíció. Most már érzek mindent benne, a citrusos kezdetet, a levendulát, ami nem engedi unalmassá válni, beédesedni, a keserű csokit, a fás-virágos, puha lecsengést. Különleges illat, nem midenkinek tetszik, de az is biztos, hogy még csak hasonlót sem éreztem sehol. Ami nagyon érdekes, hogy néha lineáris egész nap, néha pedig fél óránként valami más oldalát mutatja. Méltó helyet találta nálam a különlegességek gyűjteményében, ugyanakkor hétköznapokra is tökéletes. Tartós, de nem egy powerhouse, közel marad a viselőhöz.

PS: hirtelen felindulásból rétegeztem a Stash-sel, és nem térek magamhoz. A Stash-sen néha szeretnék puhítani, de nem akarom, hogy édessé váljon, a Covet pedig néha kicsit illékony, túl könnyű, hát a kettő együtt valami csoda. Azt érzem, egész évre a hőmérséklettől függően ezzel a két parfümmel ki tudnék keverni minden napra egy megfelelő illatot, bár a Covet hamarabb eltűnik, de annyi baj legyen. Nem szeretnék sznobnak tűnni, de én amúgy nem tudtam, ki SJP, nem láttam a sorozatot, nem kötök semmilyen negatív vagy pozitív képet hozzá, de a parfümjeivel szerzett egy rajongót magának :)

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Egyenetlen bőrfelszín |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2020. július 13.

Vinike

Bőrtípus:  -
2020. április 14.

Az utolsó darabok egyikére csaptam le a notino-n. Vakvásárlás volt, csak a vélemények és az összetevők miatt figyeltem fel rá. Meg a színe miatt, ami örök kedvencem. :)) Sajnos élőben nem ilyen zöld, sokkal sárgásabb, de ez legyen a legnagyobb baja. Kimondottan citromos, zöld, friss illatra vágytam ezen az elcseszett tavaszon, ami élénkít, felvidít, boldoggá tesz. Megkaptam. Kifújáskor harsogóan citromos, muskátlis, de gyorsan szelídül. Finoman libben körülöttem, ezzel nem lehet túllőni a célon. Senkit nem fog zavarni, teljesen irodakompatibilis. Leginkább a levendulára és az étcsokira voltam kíváncsi benne, de sajnos egyelőre nem sikerült előcsalogatnom egyiket sem. Rajtam inkább a gyöngyvirág dominál, és a lonc, amit nagyon szeretek! Később kicsit édesedik, de végig megmarad a friss zöldessége. Mint egy nyári zápor a hosszú, kánikulai napok után. Messze túlnő a celebparfümökön! :)

Bőrtípus:  -  |  Bőrprobléma:  -  |  Korcsoport: 45-54 |  Dátum: 2020. április 14.

DJilla

Korcsoport:  -
2020. február 26.

Ez egy nagyon kedves, napos, alapvetően koraőszi illat. Nagyjából egész nap ugyanolyan rajtam, ami ez esetben egyáltalán nem baj, mert amit érzek, az egy kerek, bújós, szőlős illat. Bizony. Nekem ez a parfüm a napsütötte, hegyoldalban lévő régi szőlősünk illata, amikor már aranysárga és mézédes benne a muskotály. Ahhoz képest, hogy ez egy kvázi celeb-illat, messze kiemelkedik a mezőnyből; ötletesen és szépen megkomponált illat tele életigenléssel.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Tág pórusok |  Korcsoport:  -  |  Dátum: 2020. február 26.

Antioxidánsok: BHT
Hidratálók: Propylene Glycol

Denaturalt alkohol, ami egy olyan etil-alkohol, melyhez adalékokat kevernek, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanná váljon, de eredeti céljára felhasználható maradjon. A kozmetikumokban oldószerként (segíti a vízben nem oldódó összetevők keveredését pl. olajok és fényvédők esetén), sűrűség szabályozóként (viszkozitás csökkentő), fertőtlenítőszerként, habzás csökkentőként (a kozmetikum rázásra se kezdjen el habozni) és tartósítószerként használatos, valamint segíti a hatóanyagok jobb bejutását a bőrbe (DE! sajnos nem csak a hasznos hatóanyagoknak segít utat törni a bőr alsóbb rétegei felé, hanem az olyan bőrre káros összetevőknek is mint az illatanyagok). A denaturalt alkohol egy kis molekulasúlyú alkohol, ami bizonyos nézetek szerint szárító, irritáló hatással lehet a bőrre és elősegíti a szabadgyökök keletkezését, különösen ha az INCI lista első helyeinek egyikén található, más nézetek szerint viszont legtöbb erre vonatkozó kutatás in vitro volt, vagyis petricsészében nevelgetett sejteken, vagy izolált bőrmintákon, az életszerű helyzetekhez képest kimondottan extrém körülmények között vizsgálták például az ethanol hatását a sejtekre (ilyen kutatási anyag például ez és ez is.)

Bövebben a kis molekulasúlyú alkoholokról itt olvashattok.

Kémiai fényvédő, mely az UVB-sugarak (280-320 nm hullámhosszú) ellen nyújt védelmet. Az összetevő nem túl stabil, vagyis UV-fény hatására veszít fényvédő hatékonyságából. Az octinoxate lebomlása megakadályozható más fényvédők segítségével (pl. Trinosorb M-mel). Az összetevővel kapcsolatban felmerült, hogy ösztrogén jellegű hatása lehet (különösen gyermekekben és terhes nőkben), és hogy elősegítheti a bőrben a káros szabad gyökök képződését. Kisebb koncentrációban nem fényvédőkben is használják segédanyagként, hogy védjék a krémeket az UV-sugárzás okozta károktól. Az összetevő használatát Palau-ban betiltották a korallokat károsító hatása miatt.

Részletesebb információ a smartskincare-en.

Színtelen, illékony olaj, mely többek között a lime, citrom és narancs illóolajában található meg. Erős, édes illata van. Illatanyagként használt a kozmetikumokban. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Egyszerűbb néven oxybenzone. Kémiai fényvédő, mely az UVB- és rövid UVA-sugarak (290-360 nm hullámhosszú) ellen véd. Magas stabilitású összetevő, amely véd más összetevőket is az UV-sugárzás okozta károktól. A oxybenzone viszonylag gyenge fényvédő, önmagában nem véd eléggé, így leginkább csak a többi összetevőt védő segédanyagként használt. Az összetevő használatát Palau-ban betiltották a korallokat károsító hatása miatt. Az összetevővel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy elősegíti a bőrben a káros szabad gyökök képződését. További információ a smartskincare-en.

Más néven octyl salicylate vagy octisalate. Kémiai fényvédő, mely az UVB-sugarak (295-315 nm hullámhosszú) ellen nyújt védelmet. Fény hatására némileg veszít fényvédő képességéből. Önmagában használva nem nyújt elégséges védelmet, ezért egyéb fényvédőkkel szokták kombinálni.

Mesterséges illatanyag. Potenciális allergén, mely az ekcémás betegek 2-3%-nál okoz allergiás reakciókat. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás).

Természetes illatosító anyagok keveréke (citrusolaj (d-limonene) és fenyőfa vagy mentol (l-limonene). A kutatások ellentmondóak azzal kapcsolatban, hogy rákellenes vagy éppen hogy rákot okozó anyag szájon át bevéve. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Egyszerűbb néven avobenzone. Kémiai fényvédő, mely az UVA-sugarak (310-400 nm) ellen nyújt védelmet. Az avobenzone stabilitása nem túl nagy, fény hatására lebomlik. Fotostabilizátorok (mint pl. Octocrylene vagy Butyloctyl Salicylate) lassítják az avobenzone lebomlását. Részletesebb információ a smartskincare-en.

Illatanyag, mely a rózsaolajban, citromfűolajban és kis mennyiségben a muskátliban is megtalálható. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Az egyik leggyakrabban használt illat(osító) anyag, melyet jellemzően levendulából vonnak ki. A levendulaolaj egyik fő összetevője, de rengeteg más természetes olajban és kozmetikai termékben (így péládul a parfümök többsége tartalmazza) is találkozhatunk vele. Potenciális bőrirritáló és allergén a levegővel érintkezve, egy 2004-es kutatás szerint pedig sejtmérgező hatású lehet, bár nincs olyan tanulmány, ami in vivo (emberen végzett kísérlet) is megerősítené ezt. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

BHT a I ta

Butylated hydroxytoluene (butil-hidroxi-toluol). Erős mesterséges antioxidáns, mely a kozmetikumokban leginkább tartósítószerként használt. A BHT-t nem csak kozmetikumokban, hanem élelmiszerekben is használják tartósítószerként, mert meggátolja az élelmiszerek színének, szagának és állagának megváltozását. A BHT kettős természete miatt (egyes rákfajták kialakulását gátolja, míg más rákfajták kialakulását elősegíti) számos országban betiltották (Japán (1958), Románia, Svédország, Ausztrália), viszont Paula Begoun szerint a kozmetikai termékekben csak 0,01-0,1% közötti koncentrációban használják, ami nem akkora mennysiég, mely képes a bőrön keresztül felszívódva a véráramba jutni vagy növelni a rák kockázatát.

Citromfűből kivont illatosító anyag. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Sok adalékanyag és enzim is jól oldódik benne. A többi glikolhoz hasonlóan vízmegkötő, hidratáló anyagként használt a kozmetikai iparban - a beautybreains szerint a hidratáló hatása a glicerinéhez hasonló. Segít megőrizni a krém állagát (hogy a krém ne olvadjon meg nagy melegben, illetve ne fagyjon meg nagy hidegben) valamint segíti a többi összetevő beszívódását. Az összetevővel kapcsolatban felmerült, hogy az arra hajlamosaknál allergiás, ekcémás tüneteket (kontakt dermatitist) válthat ki.

A citromfűolaj fő alkotórésze. Megtalálható még a verbéna, a citrom és a narancs illóolajában is. A kozmetikumokban illatanyagként használják. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Számos növényben megtalálható szerves vegyület, melyet a kozmetikumokban illatanyagként használnak. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

A benzil-alkohol egy szerves vegyület, a legegyszerűbb aromás alkohol, mely bizonyos gyümölcsökben és teákban természetesen is megtalálható. Színtelen, kellemes, virágos illatú folyadék. Remek antibakteriális és gombaölő tulajdonságának köszönhetően a kozmetikumokban elsősorban tartósítószerként használt összetevő. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Szintetikus illatanyag. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Fahéjalkohol. A CosIng hivatalos funkció besorolása szerint illat- és ízanyag, melytől kellemes, jázminhoz hasonló illata és aromája lesz az adott kozmetikumnak. A leggyakrabban parfümökben találkozhatunk vele. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.

Funkcióját tekintve bőr- és hajkondícionáló, valamint filmképző anyag. A jojoba olaj részleges elszappanosításából származó anyag. A jojóbaolaj tulajdonképpen egy növényi viasz, elszappanosításakor zsírsavak és zsíralkoholok (hosszú szénláncú) keletkeznek. Mivel ezek a komponensek viszonylag nehezen jutnak be a bőr belsejébe, ezért vékony filmet képeznek a bőr és a haj felszínén. Ez a film lassítja a víz párolgását, ezzel  segíti a bőr és a haj víztartalmának megőrzését.

Más néven tartrazin. Szintetikus sárga színezék, melyet más színanyagokkal együtt is hasznának speciális színek eléréséhez. A tiszta tartrazinnak nincs ismert mellékhatása, kivéve azoknál az embereknél, akik szalicil-érzékenyek (aszpirin, bogyók, gyümölcsök); ezekben az esetekben intoleranciás tüneteket okozhat.

Színező anyag. (Zöld)