Clinique

Ár:   $42   Kategória:   Sminkek arcra
Kiszerelés:   30 ml   Bőrtípus:   Száraz, Kombinált, Zsíros
Lelőhely:   online külföldről   Bőrprobléma:   --

A krémet és az összetevőket feltöltötte: Fiorentina, Módosítva: 2023. november 17.

Ár:   $42

• Olajmentes
  • Izzadság- és nedvességálló
  • Vízálló
  • Nem aknegén
  • Bőrgyógyász és szemész által tesztelt
  • Illatanyag-mentes
  • Allergia tesztelt
  • Szatén finish
  • Közepestől teljes fedésig

42 árnyalatban kapható

Dimethicone eo I szil 1 0Water / Aqua PEG-10 Dimethicone Butylene Glycol h 1 0Vinyl Dimethicone/Methicone Silsesquioxane Crosspolymer szil Phenyl Trimethicone szil Isododecane eo Butyloctyl Salicylate Isodecyl Isononanoate eo Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone eu I szil Alcohol Denat. al Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer szil Hydrated Silica Ascorbyl Glucoside a I v Tetrahexyldecyl Ascorbate a I v Magnesium Ascorbyl Phosphate a I v Sodium Hyaluronate h 0 0Tocopheryl Acetate a I v 0 0Laminaria Saccharina Extract Polygala Senega Root Extract Berberis Vulgaris (Barberry) Extract Nymphaea Alba (White Water Lily) Root Extract Aspergillus/Camellia Sinensis Leaf Extract Ferment Filtrate a Salvia Hispanica Seed Extract eo Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Extract Dimethoxytolyl Propylresorcinol a Caffeine Niacinamide h I v Salicylic Acid kh I gy Linoleic Acid a I eo I gy Tocopherol a I v 2 2Lactoperoxidase Glucose Oxidase Lactobacillus Ferment Glycyrrhetinic Acid gy Cholesterol eo I eu 0 0Simmondsia Chinensis (Jojoba) Esters eo I h Glucose h Polysilicone-11 szil Laureth-7 ti I eu Trimethylsiloxysilicate eo I szil Sorbitan Sesquioleate eu 1 0Xanthan Gum ti I eu Silica Caprylyl Glycol eo I h Dimethicone PEG-10 / 15 Crosspolymer Disteardimonium Hectorite Triethoxycaprylylsilane szil Alumina Propylene Carbonate Dipropylene Glycol i Sodium Chloride Sodium Hydroxide Citric Acid kh Potassium Phosphate Tetrasodium EDTA Sodium Citrate i Potassium Sorbate ta Phenoxyethanol ta Mica Titanium Dioxide / CI 77891 sz CI 77491 sz CI 77492 sz CI 77499 sz

bibi24
Krémmániás  |  Bőrtípus:  Száraz  |  Bőrprobléma: Pattanások (acne)  |  Korcsoport: 25-34

Zsuzsi78

Bőrprobléma: Bőröregedés
2023. június 1.

Tavaszról őszig használom, télen nekem zsírosabb kell már.
Szuper, kiadós, szerintem ez a harmadik nyár, hogy ezt használom. Megéri, sokáig elég.

Bőrtípus: Száraz |  Bőrprobléma: Bőröregedés |  Korcsoport: 45-54 |  Dátum: 2023. június 1.

Tavaszról őszig használom, télen nekem zsírosabb kell már.

kelemendori

Bőrprobléma: Egyenetlen bőrfelszín
2023. március 7.

Legjobb kombinált alapozó, amit valaha használtam! Gyönyörűen eldolgozható és táplálja a bőrt egész nap. A nap végére azért látom a változást a reggeli állapothoz képest, de minimálisan csak.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Egyenetlen bőrfelszín |  Korcsoport: 25-34 |  Dátum: 2023. március 7.

Loriental

Bőrprobléma: Túlérzékenység
2023. február 25.

Nagyon jók az összetevöi, irrotációt nem okoz. A viselése nem is érezhetö. Akciósan vettem az itt található vélemények alapján. Hogy miért csak három csillag? Sajnos a vízhiányos börömön nem müködik. Beleül a pórusokba és olyan elnyűtt kinézetet ad. A színe változott, de én nem bánom, mert amúgy is túl világosat vettem. Megpróbálom még úgy hogy nem kenek mindenhová, hátha úgy jobb. Pedig olyan " szépek" az összetevöi. Sajnálom, nagyon akartam hogy müködjön.

Bőrtípus: Száraz |  Bőrprobléma: Túlérzékenység |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2023. február 25.

edinaa225

2022. november 14.

Szuper alapozó nekem igazából elég 1 évig 30 ml, ezt ajánlották "problémás bőrre" Douglas szaküzletben.
Estee Laudert szerettem volna de elég maszkos volt felkenve. Ezaz alapozó igazi photoshop arcot varázsol.
Anti Blemish-el is elégedett voltam de ez sokkal jobb , összetevői is jobbak főleg hogy nem csak alapozó hanem arcápoló szérum is egyben szuper összetevőkkel.

Bőrtípus: Normál |  Bőrprobléma: Vízhiány |  Korcsoport: 25-34 |  Dátum: 2022. november 14.

Colibri

Bőrprobléma: Túlérzékenység
2022. május 1.

Pontosan nem tudom melyik összetevő a hibás de belobbantotta a bőröm több piros folt jött ki és nagyon kiszárította. Nem első alkalommal hanem kb 3 nap utan vettem észre hogy romlik a bőröm állapota. Még jó h kaptam a Douglesbe nagy nehezen tesztre egy kisebb adagot. Szépen fed amúgy könnyed jól lehet vele dolgozni szép a finishe tehát nem ezzel van a gond hanem valószínűleg az én bőröm reakciójával. Mindenesetre gyorsan leálltam vele

Bőrtípus: Száraz |  Bőrprobléma: Túlérzékenység |  Korcsoport: 25-34 |  Dátum: 2022. május 1.

jubileum

Bőrprobléma: Egyenetlen bőrfelszín
2022. január 10.

2021. december 29.
Végre kibontottam, még hónapokkale zelőtt vettem féláron, de az elődjét még el akartam használni mielőtt nekilátok. Először is ez a pumpálós megoldás nem rossz, az üveg csoamgolás viszont para, könnyen szétcsattanhat a mosdókagylóban ha az ember leveri. Nyilván fantasztikusan hangzik, hogy 3 szérum benne lehet a sminkünkben, legalábbis a semminél mindenképp jobb, a féynvédő se rossz de igazából se télre se nyárra nem elég, mert alapból egyik alapozóból se menne fel annyi, hogy valódi féynvédő hatása legyen, akármilyen faktorszámot is írnak rá, de ebből pláne nem, még problémás bőrre is elég néhány csepp.

Alapvetően kamera elé vettem, ott gyönyörű, a bejáratott even better árnyalatomat rendeltem meg, de valóban ahogy soakn írják, pár perc alatt a kezemre kinymott ecsettel szétkent alapozó is látványosan besötétedett. Szerencsére a jó színre, de azért a választást ez nem könnyíti meg. Az biztos, hogy jól építhető, egyáltalán nem olajos krémes cucc, inkább hasonlít a catrice HD liquidjéhez, csak annyira azért nem folyékony, de hasonlóképp van egy iylen megszáradás szerűsége. Emiatt matt a finishe és erősen is fed. Szemkörnyékre nekem rá kellett mennem hidratálóval hogy ne legyen még gyűrötebb az a két kis karika ami ott van...illetve közelről, élőben brutálisan cakey, de mivel őrült jól fed, videófelvételen jól mutat. Utcára még ki fogom majd próbálni,d e szerintem mikro mennyiséggel, alatta fényvédővel, hátha így kevésbé ül a pigment a felszínen, mert most kicsit azt érzem hogy pillanatok alatt illan el a nedvesség, és kicsit iylen púderalapozó hatása lesz. Ettől egyébként kényelmesebb viselni, a régi even betterbe azért még alapos púderezés után is beletapadtak hajszálak, amik aztán csiklandozták a bőrt, és persze iylenkor az ember jól belekaparint a sminkjébe...ezzel nem hiszem hogy lesz iylen gond.

Utcára még kiderül viselhető e.

UPDATE
Viselhető! Alaposan alá kell hidratálni, és meglepően sok krémet eltűr maga alatt, mivel az alapozóban nincs krémesség olajosság, viszont szépen zárja ezek sorát. Nyiéván kukacosodós szérumokat édemes kerülni. A maszk kicsit bele tud koptatni, és azért pár óra alatt csökken a fedés, de szétgyulladt aknés államból is szép fehér rizsescsokit csinált :D Nyilván nem glettpaszta, a textura sajnos marad, szerencsére az aknéprobléma megoldódni látszik azóta, néhány folt árulkodik még, amiket ebből mikro mennyiséggel lehet eltüntetni gyönyörűen. Annyia tükk hogy a bőrre ne vigyük fel cseppekben, kupacokban, inkább kézfejről vagy plecilapról indítsunk ott vigyük szét egyenletesen, és onnan induljon az ecset. Ecset pedig kell hozzá sajnos nagyon, kézzel inkább csak ovodai ujjrajz lesz az emberből...
Nagyon jó, hogy mivel nem egy "nedves" alapozó, amit úgy viszünk fel mint kocsira a fényezést, hanem már a saját finise is matt, ezért nincs az az önálló életet él egy réteg az arcunkon érzés. Szépen ráterül, a tág pólusokon azért tényleg tud cakey lenni, én sokszor nem is full alapozást csinálok, hanem az orr környékét és a tágadd pólusú részeket kihagyom, de ezt csak tökéletes színnel lehet megcsinálni...

Bőrtípus: Normál |  Bőrprobléma: Egyenetlen bőrfelszín |  Korcsoport: 25-34 |  Dátum: 2022. január 10.

2021. december 29.

Utcára még kiderül viselhető e.

UPDATE

hanettlinda

2022. január 2.

Hasznaltan vettem, mert az elso tulajnak nem lett jo a szine. Tulajdonkeppen, nekem is kicsit vilagos, de szepen belesimul az alapszinembe, ha varok egy kicsit. Ami nagyon fontos: alaposan ala kell hidratalni es nagyon keveset jol eloszlatva kell felrakni. Ha ezeket betartod, akkor egy nagyon tartos, jol fedo es nem tomito, pattanasokat nem okozo alapozot kapsz.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Pattanások (acne) |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2022. január 2.

greatwhiteshark

Bőrprobléma: Pigmentfoltok
2021. november 16.

Nagyon tetszettek az összetevők, a kivitelezés és a márkabolti eladó abba az irányba vitt, hogy ez jó lesz nekem a vízhiányos, az öregedés jeleit már picit mutató bőrömre. A színskála széles, ami szuper, találtam is olyat, ami úgy tűnt, hogy passzolna. Szerencsére kis tégelyben kaptam mintát, amivel több próbát is tettem. Sajnos nagyon rászáradt a bőrömre, beleült az alig látszó ráncokba is és a CN70 Vanilla árnyalat eléggé besárgult, szóval mindennel együtt természetellenes hatást keltett. Sanszos, hogy ez inkább a zsirosodásra hajlamos bőrűek alapozója lesz, mert akármennyi hidratálót kentem alá, nem tudtam elkerülne a rászáradást és a száraz részek kiemelődését.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Pigmentfoltok |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2021. november 16.

Dorcsa

2021. november 14.

Itt vadásztam krémmánián, nagyon jó áron, igazából teljesen impulzusvásárlás volt :D
Néztem azért előtte videókat róla, de mikor először használtam és kinyomtam ugyanannyit, amit az EL DW-ből szoktam, háááát érdekes lett a végeredmény :D, ugyanis ebből sokkal kevesebb mennyiséggel el lehet érni kb. ugyanazt a hatást.
Az én bőrömön szinte photoshop hatása van, persze el kell találni a mennyiséget, a hidratálót, primert alatta, de ez minden alapozónál így van. Igazából még én is próbálgatom, hogy a legjobb. A legvilágosabb szín tökéletes lett próba nélkül szerencsére. Tartóssága is okés, viszont "24 órás védelem a caking, gyűrődés, vagy csíkozódás ellen"- ez sajnos nálam nem igaz, nap végére volt, hogy már elég csúnyán nézett ki, de remélem, hogy a primer, hidratáló eltalálásával ez változni fog.
Eddig elég rossz tapasztalataim voltak a márka alapozóival, ez most ahhoz képest nagyon kellemes csalódás, viszont a caking miatt egyelőre nem tökéletes.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Vízhiány |  Korcsoport: 25-34 |  Dátum: 2021. november 14.

ildi79

2021. november 14.

Nem sok hiányzott hogy ne legyünk barátok! Nagyon sokáig tartott míg rájöttem hogy hogyan is kell használni, ami lehet az én bénaságom, de mindenhol azt írták hogy durván alá kell hidratálni. Na nálam ez abszolút nem működött, elcsúszott a bőrömön az alapozó. Végül rájöttem, hogy az én bőrömön csak úgy működik, ha nagyon kevés krémet használok alá, plusz esetleg primert. Így gyönyörű az arcomon. Nekem a fél pumpányi mennyiség vált be, ha egy egészet használok akkor már nagyon látszik hogy alapozó van rajtam, de fél pumpányival nagyon szép, természetes hatása van. Eleinte mérges voltam, de most már örülök, hogy megvettem két árnyalatban is.

Bőrtípus: Kombinált |  Bőrprobléma: Pattanások (acne) |  Korcsoport: 35-44 |  Dátum: 2021. november 14.

Antioxidánsok: Ascorbyl Glucoside, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Tocopheryl Acetate, Aspergillus/Camellia Sinensis Leaf Extract Ferment Filtrate, Dimethoxytolyl Propylresorcinol, Linoleic Acid, Tocopherol
Gyulladáscsökkentők: Salicylic Acid, Linoleic Acid, Glycyrrhetinic Acid
Hidratálók: Butylene Glycol, Sodium Hyaluronate, Niacinamide, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Esters, Glucose, Caprylyl Glycol
Kémiai hámlasztók: Salicylic Acid, Citric Acid
Vitaminok: Ascorbyl Glucoside, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Tocopheryl Acetate, Niacinamide, Tocopherol

Alkoholok: Alcohol Denat.
Emolliensek: Dimethicone, Isododecane, Isodecyl Isononanoate, Salvia Hispanica Seed Extract, Linoleic Acid, Cholesterol, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Esters, Trimethylsiloxysilicate, Caprylyl Glycol
Emulgeálószerek: Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Cholesterol, Laureth-7, Sorbitan Sesquioleate, Xanthan Gum
Szilikonok: Dimethicone, Vinyl Dimethicone/Methicone Silsesquioxane Crosspolymer, Phenyl Trimethicone, Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Polysilicone-11, Trimethylsiloxysilicate, Triethoxycaprylylsilane
Tisztítószerek: Laureth-7, Xanthan Gum
Illatanyagok: Dipropylene Glycol, Sodium Citrate
Színezékek: Titanium Dioxide / CI 77891, CI 77491, CI 77492, CI 77499
Tartósítószerek: Potassium Sorbate, Phenoxyethanol

Sűrűbb állagú, szilikon alapú polimer, mely nem hagy nehéz érzetet maga után a bőrön. A kozmetikai termékekben alkalmazva könnyen kenhető, selymes érzetet ad, valamint megakadályozza a habzásukat. Mivel képes védőréteget képezni a bőrön illetve kitölti a finom vonalakat és ráncocskákat, ezárt gyakran használják alapozókban. E szerint a tanulmány szerint az összetevő néhány esetben képes megóvni a bőrt a kontakt dermatitistől, például az SLS által indukálttól.

Un. Dimethicone Copolyol, ami egy általános kifejezés  a dimethiconból (szilikon féle) és polyoxyethyleneből / polyoxypropyleneből előállított polimerekre. A PEG-10 Dimethicone bőr- és hajkondícionáló anyagkénet használt a bőr- ás hajápoló termékekben.

A krém beszívódását segítő anyag, vízmegkötő tulajdonsága is van. Hidratáló készítmények gyakori összetevője. Nem csak a kozmetikai iparban, hanem az élelmiszeriparban is használt az étel nedvességtartalmának megőrzésére.

Egy modern szilikonféleség (silicone resin silicone rubberrel bevonva), mely egy Estee Lauder szabadalom szerint egyedülállóan selymes és puha érzetet hagy maga után a bőrön, valamint képes vizuálisan a finom ráncok és a tág pórusok eltüntetésére is.

Szilikon féle, mely a dimethicone-nál szárazabb utóérzetet hagy maga után. A többi szilikonhoz hasonlóan bőr- és hajkondícionáló anyag. Habzásgátló tulajdonsága is van, vagyis megakadályozza, hogy a krém habozzon ha rázzák.

Szénhidrogén, mely elsősorban oldószerként használt a kozmetikumokban. Az isododecane javítja  a krémek kenhetőségét, könnyed érzete van a bőrön. Mint minden szénhidrogénnek van némi elzáró (occlusive) hatása, melynek révén megakadályozza a vízveszteséget a bőr felső rétegéből (transepidermal water loss).

A szalicilsav egyik észtere. A CosIng hivatalos funkció besorolása szerint haj-és bőrkondícionáló hatású összetevő, valamint oldószer. Az összetevőt gyakran használják fotostabilizátorként nem túl nagy stabilitású, fény hatásra lebomló fényvédőt (pl. Avobenzone-t) tartalmazó kozmetikumokban, mivel lassítja a lebomlásukat.

Ez egy nagyon új kozmetikai összetevő a piacon, ezért még nem nagyon hozzáférhető róla információ. Kozmetikumokban antisztatikus (elektromos töltődést megakadályozó) komponensnek használják, ezen kívül emoillent és bőrápoló tulajdonságú.

Szilikon emulgeálószer, aminek a fő tulajdonsága, hogy segíti a sem vízben sem olajban nem oldódó porok (például színező pigmentek vagy ásványi fényvédő szűrők) jobb kenhetőségét és egyenletesebb eloszlathatóságát. A CosIng besorolása szerint felületaktív anyag, bőr- és hajkondícionáló. (forrás)

Denaturalt alkohol, ami egy olyan etil-alkohol, melyhez adalékokat kevernek, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanná váljon, de eredeti céljára felhasználható maradjon. A kozmetikumokban oldószerként (segíti a vízben nem oldódó összetevők keveredését pl. olajok és fényvédők esetén), sűrűség szabályozóként (viszkozitás csökkentő), fertőtlenítőszerként, habzás csökkentőként (a kozmetikum rázásra se kezdjen el habozni) és tartósítószerként használatos, valamint segíti a hatóanyagok jobb bejutását a bőrbe (DE! sajnos nem csak a hasznos hatóanyagoknak segít utat törni a bőr alsóbb rétegei felé, hanem az olyan bőrre káros összetevőknek is mint az illatanyagok). A denaturalt alkohol egy kis molekulasúlyú alkohol, ami bizonyos nézetek szerint szárító, irritáló hatással lehet a bőrre és elősegíti a szabadgyökök keletkezését, különösen ha az INCI lista első helyeinek egyikén található, más nézetek szerint viszont legtöbb erre vonatkozó kutatás in vitro volt, vagyis petricsészében nevelgetett sejteken, vagy izolált bőrmintákon, az életszerű helyzetekhez képest kimondottan extrém körülmények között vizsgálták például az ethanol hatását a sejtekre (ilyen kutatási anyag például ez és ez is.)

Bövebben a kis molekulasúlyú alkoholokról itt olvashattok.

Sűrűség szabályozó, könnyen kenhető, selymes érzetet maga után hagyó szilikon féle.

Kovasav. A CosIng hivatalos funkció besorolása szerint emulziókat stabilizáló, porok szóró- és nedvszívó képességét növelő hatású összetevő és dörzsszemcse (aránylag enyhe). Nagy duzzadóképessége miatt paszták, pakolások készítésére, fogkrémekben és fogporokban is alkalmazzák.

A C-vitamin (Ascorbic Acid) egy formája glükózzal kombinálva. Az összetevő gyártója, a Hayashibara cég kutatásai szerint miután az ascorbyl glucoside beszívódik a bőrbe, az összetevő C-vitaminná és glükózzá bomlik le, így hatása a tiszta C-vitaminnal szinte egyező - ezek miatt ez az egyik legígéretesebb C-vitamin származék. A beautybrains vegyészei szerint az összetevő kimondottan stabil (hő, pH és a levegő változásakor is), valamint in vitro adatok szerint növeli a bőr kollagénszintézisét, csökkenti a sötétfoltok megjelenését és véd az UV károsodástól.

A C-vitaminnak egy kifejezetten stabil, olajban oldódó formája, melynek in vitro tesztek szerint a tiszta C vitaminnal (Ascorbic Acid) elvileg egyező a hatása, ráadásul a bőrbe is könnyen felszívódik. A truthinaging információi szerint az összetevő képes arra, hogy a bőrt glikozaminoglikánok termelésére ösztönözze, vagyis növeli a hidratáltságát.

Vízben oldódó, nem irritáló C-vitaminféle. Viszonylag stabil; stabilabb, mint a sima C-vitamin (Ascorbic Acid), ami fény és levegő hatására gyorsan lebomlik. Az össszetevő hátránya, hogy az Ascorbic Acidhoz képest kevéssé szívódik fel jól, viszont INCIDecoder információi szerint hatékony antioxidáns, segíti a bőr kollagéntermelését és a C-vitamin származékok közül neki van a legjobb bőrvilágosító hatása, így hatásos összetevő lehet fakó, élettelen bőrre. A thebeatybrains szerint pH 7 értéken stabil.

hialuronsav só formája, mely a bőrben is megtalálható természetes hidratáló elem (natural moisturizing factor, NMF). A lipidekkel együtt az NMF-ek segítenek megőrizni a bőr víztartalmát, feszességét. Ha csökken a bőr NMF- és lipidtartalma, az a bőr hámlását, kellemetlen feszülését és finom ráncokat eredményez. A kozmetikumokban alkalmazva a sodium hyaluronate képes vizet beszívni a bőrbe, ami a bőr kitelítődését, és ezáltal a ráncok csökkenését eredményezi.

Az E-vitamin egyik formája, mely a tiszta E-vitamin és az ecetsav észtere. A tocopheryl acetate hasonló tulajdonságokat mutat a tiszta E-vitaminhoz, azonban egy kicsit kevésbé jó a felszívódása a bőrbe és a fotoprotektív hatása is kevésbé bizonyított. Viszont hosszabb a szavatossági ideje a boltok polcain (shelf life), ami miatt ez a leggyakrabban használt formája az E-vitaminnak.

A tiszta E vitaminról többet itt olvashatsz.

Források:  Leslie Baumann: Cosmetic Dermatology

Algakivonat. Az algakivonat a kozmetikumokban sűrítő anyagként, antioxidánsként és hidratáló, vízmegkötő anyagként használt. Konkrétan erről a típusú algakivonatról rendkívül kevés az információ, a CosIng besorolása szerint bőrvédő összetevő. Részletesebb információ az algákról a kozmetikumokban a cosmeticscopon.

Az azték zsálya (ismertebb nevén a chia) magjának a kivonata. A CosIng hivatalos funkció besorolása szerint  bőrpuhító (emollient) és bőrkondícionáló hatású összetevő. A chiamag az egyik leggazdagabb természetes forrása az omega-3 zsírsavaknak, ezért gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása van, valamint segít a bőr rugalmasságának fenntartásában.

Nádcukor kivonat. Hidratáló és bőrjavító anyag. Bár a nádcukorból előállítható glikolsav, magának a nádcukornak nincsen hámlasztó hatása.

Koffein. A Futurederm információi szerint bőrön alkalmazva három fő hatása van: antioxidáns, vízhajtó (átmenetileg simább bőrt eredményez) és érszűkítő (vagyis szem alatti puffadás, sötét karikák ellen hatásos lehet, ha azt nem melaninfelhalmozódás okozza), Paula Begoun szerint viszont nincs olyan kutatás, mely szerint bármilyen hatása lenne a szem alatti karikákra, bár nyugtató és antioxidáns hatása miatt azért nem kifejezetten felesleges, ha van egy (szem)krémben. E szerint a kutatás szerint a koffein fotoprotektív hatással is bír.

B3-vitamin, mely többféle szempontból is kiváló hatással van a bőrre: egyrészt remek hidratálószer, másrészt pedig hatásos pigmentfoltok ellen is. Ezenkívül ígéretes öregedés elleni hatóanyag, amely serkenti a kollagéntermelést, és hatásos sejtkommunikáló összetevő (bőrünk sejtjeit helyes viselkedésre biztató összetevő). Pattanások kezelésében is több antibiotikummal felveszi a versenyt, ráadásul 2% niacinamide ígéretesen csökkenti a faggyútermelést és normalizálja pórusok méretét (forrás).

Részletes infó az összetevőről: CosmeticsCop, SmartSkinCare, FutreDerm, INCIDecoder

Szalicilsav vagy BHA (beta hydroxy acid). Pattanások és mitesszerek ellen az egyik leghatásosabb ma ismert, helyileg (vagyis a bőrön, és nem szájon át bevéve) használt összetevő. Egyrészt az AHA-savakhoz hasonlóan kémiai hámlasztó, azonban az AHA-kkal ellentétben nem vízben, hanem zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejében is hámlasztani, ezzel mintegy „kitisztítva” azokat. Másrészt a szalicilsav hatásos gyulladáscsökkentő is, ami szintén fontos a pattanások kezelésében. A szalicilsavat általában 0,5-2%-os koncentrációban használják, hámlasztó hatását pedig 3 és 4 közötti pH-érték esetén fejti ki a legjobban.  A közhiedelemmel (és a glikolsavval) ellentétben a szalicilsav nem teszi érzékenyebbé a bőrt a napra. Részletesebb infó a kémiai hámlasztó savakról és az otthoni kémiai hámlasztásról a blogon.

Linolsav vagy más néven omega-6 zsírsav. Telítetlen zsírsav, melyet bőrpuhító (emolliens) anyagként használnak a kozmetikumokban és számos növényi olajban is megtalálható. A bőr felső rétegében is megtalálható összetevő, aminek fontos szerepe van a bőr természetes védőrétegének (natural skin barrier) fenntartásában, antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A linolsav hasznos összetevő lehet a pattanásokkal küzdők számára is, mert gyulladáscsökkentő hatása van a pórusokon belül is és folyékonyabbá teszi a sébumot (faggyú), ami így kisebb valószínűséggel tömíti el a pórusokat, e szerint a tanulmány szerint pedig jelentős mértékben képes csökkenteni a pigmentfoltok méretét és súlyosságát is.

Tocopherol a I v 2 2

Tiszta E-vitamin. A tocopherol egy viszonylag ritkábban használt formája az E-vitaminnak, mert bár a bőrbe jobban felszívódik, mint a gyakrabban használt tocopheryl acetate, a boltok polcain kevésbé hosszan áll el.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitaminféle, mely az egyik legjobb antioxidáns. Kutatások arra is utalnak, hogy védi a bőrt az UVB okozta károktól, segít a bőr védőrétegének fenntartásában. Remekül együttműködik az A-vitaminnal és a C-vitamminnal is.

Források: FutureDerm és Leslie Baumann: Cosmetic Dermatology

A tejben található enzim, melyet a CosIng szerint stabilizátorként használnak a kozmetikai szerekben. Paula Begoun és a truthinaging kiváló összetevőnek tartja, ugyanis a legújabb kutatások szerint kiváló antibakteriális hatással rendelkezik. Megakadályozza a mikrobák elszaporodását a termékekben illetve segít elpusztítani a pattanásokat okozó baktériumokat, így a pattanásos bőrön nagy hatékonysággal alkalmazható.

Enzim, mely a glükóz glükonsavvá való oxidációját katalizálja. A CosIng szerint stabilizátorként használják a kozmetikai szerekben. Paula Begoun kiváló bőrkondícionáló, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és antibakteriális alkotóként tartja számon, ezért pattanásos bőrre kiváló hatással lehet.

DNS javító enzimet tartalmazó anyag. Az Estée Lauder Inc. szabadalma szerint ez az összetevő kombinálva Tripeptide-32-vel képes a bőrünket ért múltbeli károkat helyrehozni, és megelőzni a jövőbeni károkat. Ezen összetevő-kombináció hatékonysága azonban független kutatások által még nem alátámasztott.

Lásd Tripeptide-32

Édesgyökérből előállított kivonat, mely kiváló gyulladáscsökkentő és nyugtató összetevő. E szerint a szabadalom szerint az összetevő barnulást elősegítő kozmetikumokban is hasznos.

Cholesterol eo I eu 0 0

A zsírsavak és keramidok mellett a koleszterol a bőr természetes védőrétegének (natural skin barrier) harmadik fő összetevője, mely a védőréteg mintegy 20%-t teszi ki. A bőrön alkalmazva a koleszterol segíti a bőr normál működését, bőrpuhító (emollient), vízmegkötő, stabilizáló és emulgeálószer.

A jojobaolaj észtereinek komplex keveréke, wax szerű anyag. Kiváló bőrpuhító (emollient) és elzáró (occlusive) anyag, különösen ha glicerinnel van kombinálva. A jojoba észterekből jojoba "gyöngyöcskéket" (jojoba beads) is készítenek, melyet bőrradírokban használnak fizikai dörzsölő anyagként.

Cukor (sima répacukor). A bőrön alkalmazva vízmegkötő, hidratáló hatása van.

Felületi hártya képző anyag.

Lauryl alkoholból (kókuszolajból kivont zsíralkohol) előállított vegyület, melyet emulgeálószerként és felületaktív anyagként használnak (surfactant). Részletes info: http://truthinaging.com/ingredients/laureth-7/

Szilárd állagú szilikon gyanta, ami növeli a sminktermékek tartósságát és a fényvédő termékek vízállóságát. A bőrön légáteresztő réteget képez, megszáradva kellemes, nem ragadós érzetet hagy. (forrás)

A CosIng hivatalos besorolása szerint emulgeálószer, azaz a vizes és olajos komponenesek keveredését teszi lehetővé. A molekula nagyrészt olajban oldódik és csak kis részt vízben, így önmagában főleg magas olajtartalmú, víz-az-olajban típsú emulziókban használják, vagy kombinálják másik, vízben jobban oldódó emulgeálószerekkel. Részletesebb infó az INCIDecoderen.

Szőlőcukor és („sima”) cukor erjesztésével előállított természetes eredetű, Ecocert által is jóváhagyott sűrítőanyag, mely segít abban, hogy a folyós termék sűrűbb, zselésebb állagúak legyenek.

Vízmegkötő, bőrjavító (skin conditioning agent) anyag. Kivonható növényekből, de előállítható mesterségesen is. Gyakran használják együtt tartósító összetevőkkel (mint pl. phenoxyethanol), mivel növeli azok antimikrobiális (mikroorganizmusok ( gombák, baktériumok) növekedését gátló)  hatását.

Dimethiconból és PEG összetevőkből előállított copolimer. Átlátszatlanná tevő (opacifying) és a bőrön felületi hártyát képző anyag (film forming agent).

Emulzió stabilizáló, sűrűség szabályozó segédanyag

Glicerin és zsírsavak keveréke, a krémekben lágyító és sűrítő szerként használják.

Összecsomósodást megakadályozó (anticaking), átlátszatlanná tevő, sűrűség szabályozó segédanyag.

Oldószerként és sűrűség szabályozó anyagként használt szerves vegyület.

Sűrűség szabályozó anyag, oldószer. Parfümök, haj- és bőrápló termékek gyarkori összetevője. Kiváló bőrhidratáló képességgel is rendelkezik.

Közönséges nevén só. A kozmetikai iparban a sót térfogatnövelő, maszkoló (a nem kívánt anyagok semlegesítése), sűrűség szabályozó segédanyagként használják, utóbbit főleg különféle felületaktív anyagok esetén, melyeknek zselés állagot ad (pl. tusfürdőknél). Ha az összetevő az INCI lista elején áll, akkor általában mint fizikai hámlasztó van jelen az adott termékben, jellemzően testradírok esetén, de fürdősókban is gyakran találkozhatunk vele.

Nátrium hidroxid (marólúg, lúgkő). Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. A kozmetikai iparban kis mennyiségben arra használják, hogy szabályozzák vele a krémek ph értékét (bizonyos hatóanyagok csak bizonyos ph tartományban aktívak, ilyenek pl. az AHA és BHA). Nagyobb mennyiségben bőr irritáló.

Kálium-dihidrogén-foszfát. Puffer, azaz a kozmetikum pH-jának szabályozásában van fontos szerepe.

Az EDTA az ethylenediaminetetraacetic acid (etilén-diamin-tetraecetsav) rövidítése. Stabilizáló és segédanyagként használatos a kozmetikumokban, mely elősegíti, hogy a krém megőrizze állagát, illatát (e nélkül az összetevők hajlamosak a víz ásványi anyagaival reakcióba lépni nem kívánt változásokat okozva ezzel a krémben).

pH stabilizáló, maszkoló (nem kívánt illatokat és ízeket semlegesítő) és kelátképző (a víz révén a kozmetikumokban lévő fémionokat stabilizáló) segédanyag, mely segít abban is, hogy a formulák tovább szépek maradjanak,.

Élelmiszerekben (E202) és kozmetikumokban egyaránt használt tartósítószer. Önmagában viszonylag gyenge a baktériumok elleni hatása, így szinte mindig más tartósítószerekkel kombinálva (pl. Sodium Benzoate) használják.

Tartósítószer. Az egyik leggyakrabban használt, kevéssé irritáló. Világszerte engedélyezett a használata legfeljebb 1%-os koncentrációban. Bár a kozmetikumokban használt verzió csaknem mindig mesterségesen előállított, a Phenoxyethanol a természetben is megtalálható, például a zöld teában. (forrás)

Csillámpala. A kozmetikai termékekben csillogó hatást keltő, a termék tapadását elősegítő és csomósodását gátló ásványi összetevő, mely különféle szemcseméretben található meg a termékekben. A mineral makeupok gyakori összetevője.

Vasoxid. Az egyik leggyakrabban kozmetikumokban használt színezőanyag, mely rozsdavörös színt ad a termékeknek.

Vasoxid fajta. A kozmetikumokban az egyik leggyakrabban használt, sárga színű színezőanyag.

Vasoxid féle. Az egyik leggyakrabban használt, fekete színű színezőanyag. Gyakran talákozhatunk vele smintermékekben, mivel szabályozza az alapozó sötétségét vagy épp feketeséget kölcsönöz a szempillaspirálnak.