NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate
Ár: | 18 800 Ft | Kategória: | Szemkrémek | |||
Kiszerelés: | 15 ml | Bőrtípus: | Minden | |||
Lelőhely: | online | Bőrprobléma: | -- |
Vedd meg online a Skinsmart.hu-n 18 800 Ft-ért | megnézem |
A krémet és az összetevőket feltöltötte: komzsuska, Módosítva: 2020. június 5.
Ár: | 18 800 Ft | |
Lelőhely: | online | |
Kategória: | Szemkrémek | |
Hiper-koncentrált szérum, ami összesen 28 klinikai technológiát ötvöz a feszesebb és definiáltabb szemkontúrért.
- Csökkenti a mimikai és statikus szem körüli ráncokat
- Fokozza a bőr rugalmasságát és feszességét
- Halványítja a sötét karikákat és a bőrelszíneződéseket
- Mérsékli a szem körül tipikus bőrérzékenységet
- Hatékony a duzzanatok ellen
Dehydroacetic Acid
Chlorphenesin
Phenoxyethanol
VÁSÁROLD MEG
Fizetés: bankkártya, utánvétel, banki előreutalás, Szállítás:MPL futárszolgálat
Új beszerzés, a sötét karikáimon szeretnék javítani, de legalább szinten tartani őket. Tudom, hogy csodaszer nincs és sok múlik az életvitelen is, de mégis meggyőztem magam egy magas kategóriás cucc kipróbálására. Lassan egy hete használom, napi 2-3 szor kenem fel. Őszintén szólva szerintem szebb lett a szemkörnyékem, kevésbé sötét a karikám. Lehet, hogy csak beleképzelem, de szeretném elhinni, hogy működik szóval majd jövök egy updattel néhány hét múlva. Amit egyébként még olvastam, hogy nem csak a puffokat, de a sötét karikákat (vérbőség) is okozhatja ha hason, vagy oldalt alszol, így most erre is próbálok figyelni. Az biztos, hogy ha a hátamon alszom, reggelre nincs puffos szem.
Most fogy el, tehát bő 4 hónapra elég kb. Volt amikor nem használtam túl aktívan (napi 2szer), de arra is rájöttem, hogy ebből a termékből 1 csepp az tényleg elég. Teljesen felesleges ennél többet rakni, nem tudja beszívni azt a mennyiséget. Ami az eredményt illeti, szerintem a szarkalábakon egyértelműen segített. A homolokommal hasonlítva, amire ugye nem kentem látható a javulás. Azt gondolom újravevős lesz, vagy meg kipróbálom a SubQ eyest.

Egy éve használom, és stabil tagja a szemrutinomnak. Bal szemhéjam (vagyis a szemöldököm) lóg (csak hogy ne legyen egyszerű az eset, így, aszimmetrikusan), erre szerettem volna valami megoldást, ami nem kés, mert a doki azt mondta, hogy várjunk még 10 évet (jaj!). Mivel a rutinom sok összetevős, nem tudom elkülöníteni ennek a hatását, de biztos, hogy hozzátesz az eredményhez, ami szerintem zseniális, legalábbis nekem megfelel. Annyit javult a helyzet, hogy most már csak reggel látom megereszkedettnek, és napközbenre egy redő marad csak a mélyítővonalamban, de a szemhéjam szépen látszik. Amíg nem találok más (olcsóbb/jobb) terméket, addig ragaszkodni fogok ehhez a termékhez, mint mentőövhöz.
Napi kétszer használom, reggel és este, a szemkörnyékápoló előtt. Pár perc várakozás után sminkelek is rá gond nélkül. Egy év alatt két üveggel használtam el, most kezdtem a harmadikat.

Szeretem a NIOD termékeket, ezért ezt is ki akartam próbálni. Este felváltva használok más márkától koffeines meg retinolos szemkörnyékápolót, így ezt reggelente használom. Nagyon szeretem, gyorsan beszívódik és a szemhéjamon látványos a változás. Mindösszesen kettő csepp kell belőle, így sokáig kitart. Már az utódját is megvettem :)

Nem látok semmi változást, de nem is ezért használom a NIOD termékeket.. Az ára borsos, nekem nagyon gyorsan is fogy, ezért meggondolom, hogy beszerzem-e újból, viszont az összetevők mesések, és ezért az egyik kedvencem is lett.

2021. szeptember
Nem gondoltam volna, hogy visszajövök lepontozni, de mivel én is sokat kamatozok az updatelt kommentekből, íme az kiegészítés:
tavasszal megrendeltem a SubQ Eyes-t és felváltva használtam őket. És bizony a másik használata után reggelre látványos volt a vátozás. Nem hinném, hogy a bőröm hozzászokott volna ehhez, gondolom azt a formulázást jobban hasznosítom. Szóval részemről levonok 3 csillagot, mert árérték arányban nem éri meg
2021. január
Direkt csináltam előtte képet, hogy teljesen objektíven látszódjon a változás. ÉS van változás! Teljesen eltűntek a szemem körüli szarkaláb kezdemények. Szerintem túl folyós ahhoz, hogy pontosan és jól lehessen applikálni, de cserébe nagyon kevés kell belőle. Újra fogom venni

2021. szeptember
2021. január

Többet vártam tőle, nem láttam változást. Lassan szivodik be, de kellemes érzés utána.Csak éjszakára használtam. Nem veszem újra, engem nem győzött meg sajnos. :-(

Nem sok NIOD termékem van, mert nekem nagyon drágák, ezt a novemberi akcióban szereztem be. Mint mások is írták, nagyon kevés kell belőle, hónapokig elég a kis üveg. Én naponta egyszer, reggel használom, nem is kell fölé más kence (éjszakára azért elfér valami anyagosabb). Alapvetően rendben van a szemkörnyékem, nincs mire panaszkodnom, de drámai javulást nem látok. Igaz, nem is rosszabbodott a bőröm állapota, de ezt a hatást (vagy ennél jobbat) nekem a TO koffeines széruma is hozza, az ár töredékéért.

Nem sok jót olvastam róla, de valamiért mégis úgy éreztem, hogy szeretném kipróbálni, így megrendeltem. A csomagolás szép, igaz a pipettát meg kell tanulni használni.Iszonyú kis mennyiség szükséges, reggel és este is használom, de szerintem 1 üveg kb. 3 hónapig ki tud tartani.
Tapasztalatom? Én lassan 48 éves leszek, mindig is odafigyeltem a bőrápolásra, de mivel egész nap monitor(ok) előtt végzem a munkámat, vannak ráncaim. Ez a termék 3 heti használat után jelezte, hogy van remény. Természeteseken a kialakult ráncaim nem fognak eltűnni, de sokkal szebb a bőröm, a ráncaim finomodtak, olyan, mint ha kifeszültek volna. Az állaga olajos, de az én bőröm pár perc alatt becuppantja. Imádom használni, nálam 5 csillag!

Ez a termék ezerszer jobban bejött, mint a The Ordinary Caffeine Solution-ja! Nekem az állaga is tökéletes, kevés kell belőle, könnyen beszívódik. Sokat segített a karikáimon, de a legnagyobb változást a szemem körüli szarkalábak halványításában láttam.

Egy üveg elhasználása után nem tapasztaltam változást. A szemkörnyék állapota nem változott.

Antioxidánsok: Epigallocatechin Gallatyl Glucoside, Gallyl Glucoside, Propyl Gallate, Ascorbyl Glucoside, Superoxide Dismutase, Ascorbic Acid, Centella Asiatica (Gotu Kola) ExtractGyulladáscsökkentők: Centella Asiatica (Gotu Kola) Extract, Calendula Officinalis (Pot Marigold) Flower Extract
Hidratálók: Glycerin, Butylene Glycol, Niacinamide, Ethoxydiglycol, Pentylene Glycol, Acetyl Hexapeptide-8, Sodium Hyaluronate, Zinc PCA, Centella Asiatica (Gotu Kola) Extract, Glycine Soja (Soybean) Protein, Sorbitol, Lactic Acid, Caprylyl Glycol
Kémiai hámlasztók: Citric Acid, Glycolic Acid, Lactic Acid
Peptidek: Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate, Palmitoyl Tripeptide-38, Acetyl Hexapeptide-8, Decapeptide-22, Ogliopeptide-78, Palmitoyl Decapeptide-21, Palmitoyl Hexapeptide-52, Zinc Palmitoyl Nonapeptide-14, Palmitoyl Tetrapeptide-50, Pentapeptide-18, Acetyl Hexapeptide-30, Heptapeptide-15 Palmitate, Palmitoyl Heptapeptide-18
Vitaminok: Niacinamide, Ascorbyl Glucoside, Ascorbic Acid, Panthenol
Emolliensek: Panthenol, Glycine Soja (Soybean) Protein, Lecithin, Glyceryl Caprylate, Caprylyl Glycol
Emulgeálószerek: Lecithin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Xanthan Gum, Glyceryl Caprylate
Tisztítószerek: PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Xanthan Gum
Illatanyagok: Ethoxydiglycol, Propyl Gallate, Ammonium Glycyrrhizate, Benzyl Alcohol, Phenylpropanol
Tartósítószerek: Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Dehydroacetic Acid, Chlorphenesin, Phenoxyethanol
A krém beszívódását segítő anyag, vízmegkötő tulajdonsága is van. Hidratáló készítmények gyakori összetevője. Nem csak a kozmetikai iparban, hanem az élelmiszeriparban is használt az étel nedvességtartalmának megőrzésére.
A perzsa selyemakác kérgének a kivonata. Antiglikációs hatású, akadályozza a cukormolekuláknak a bőr támasztórostjaihoz kapcsolódását, ami a bőr saját, belső öregedésének folyamata. Glicerinnel és Darutoside-al kiegészülve alkotja az ún. Beautifeye nevű hatóanyagot, melynek a gyártó által végzett klinikai tesztekben különösen erősnek bizonyult a felső szemhéj megereszkedése elleni hatása, valamint látványosan képes volt csökkenteni a ráncok mennyiségét (akár -34%) és mélységét (akár -33%), a sötét karikák intenzitását (akár -30-32%) és duzzanatok megjelenését.
B3-vitamin, mely többféle szempontból is kiváló hatással van a bőrre: egyrészt remek hidratálószer, másrészt pedig hatásos pigmentfoltok ellen is. Ezenkívül ígéretes öregedés elleni hatóanyag, amely serkenti a kollagéntermelést, és hatásos sejtkommunikáló összetevő (bőrünk sejtjeit helyes viselkedésre biztató összetevő). Pattanások kezelésében is több antibiotikummal felveszi a versenyt, ráadásul 2% niacinamide ígéretesen csökkenti a faggyútermelést és normalizálja pórusok méretét (forrás).
Részletes infó az összetevőről: CosmeticsCop, SmartSkinCare, FutreDerm, INCIDecoder
A truthinaging szerint az ethoxydiglycol egy tiszta, színtelen folyadék, melyet elsősorban oldószerként használnak a kozmetikumokban. A hivatalos CosIng besorolás szerint még vízmegkötő és illatanyagként is használt. Penetrációt fokozó hatása van, vagyis segíti a hatóanyagok bőrbe jutását.
Emulzióstabilizátorként, oldószerként, bőrjavító anyagként és és széles spektrumú antimikrobiális szerként használt multifunkcionális, selymes érzetű glikolféle. Hidratáló hatása van a bőrre.
Más néven Syn-Ake, ami egy szintetikus neuropeptid, mely a Wagler-bambuszvipera mérgében található Waglerin-1 peptidhez hasonló hatással bír. Az összetevővel elsősorban anti-ageing termkekben talákozhatunk, mint botox alternatíva. A trutinageing informácói szerint a hatóanyag blokkolja a szervezet Na+ felvételét, amitől az arcizmok ellazulnak, és ezáltal megakadályozza a mimikai ráncok kialakulását. A hatóanyag gyártójának 28 napos in vivo tesztjén résztvevő alanyok 67%-a az izmok összehúzódásának gyakoriságának csökkenéséről, 52% pedig a homlokráncok méretének csökkenéséről számolt be 4% Syn-Ake tartalmú termék napi kétszeri használata után.
Egy aminosavszármazékokból előállított viszonylag új peptidféle. A MATRIXYL™ synthe’6™ nevű hatóanyag egyik fő összetevője, mely a gyártó ígéretei szerint serkenti a bőr mátrixának 6 fő alkotóelemének termelődését, ezáltal hatékonyan simítja a homlokráncokat és a szarkalábakat. Sajnos független kutatások nem igazán érhetőek el az összetevővel kapcsolatban, viszont a gyártó tesztjei szerint a MATRIXYL™ synthe’6™ 2% -os koncentrációját a placebóval összehasonlítva 25, 42-70 év közötti nőnek 2 hónap elteltével 31% és 100% közötti arányban csökkentek az öregedés jelei.
Közismertebb nevén argireline. Egy mesterségesen előállított peptidféle, melyről az összetevő gyártója (a Lipotec) azt állítja, Botox-szerű hatása van. Ennek az állításnak az az alapja, hogy az acetyl hexapeptide-8 képes a bőrben lévő izmokat ellazítani, melynek révén kisimulnak a felületi ráncok. Bár szinte bizonyos, hogy a Botoxhoz nem hasonlítható az összetevő hatása, a Lipotec kutatásai szerint 10% Argeline 15 nap alatt 17%-kal képes csökkenteni a mimikai ráncok mélységét, illetve mint a legtöbb peptidféle, elméletileg ez is bír sejtkommunikáló és vízmegkötő tulajdonságokkal.
Négy aminosavból álló peptid féle (arginine, glutamine, glycine, and proline), ami a "Renaissance" fantázianevű peptide complex része és a bőr tömörségét és feszességét hivatott növelni.
A "Renaissance" fantázianevű peptide complex része, ami a bőr tömörségét és feszességét hivatott növelni.
A "Renaissance" nevű peptid komplex része, ami állítólag képes a bőrt tömörebbé, feszesebbé és fiatalosabbá tenni. A gyártó szerint a Renaissance komplextől 4 hét alatt 38%-kal nő a bőr tömörsége, és a hatóanyag alkalmas a hegek minimalizálására is. (forrás)
A hialuronsav só formája, mely a bőrben is megtalálható természetes hidratáló elem (natural moisturizing factor, NMF). A lipidekkel együtt az NMF-ek segítenek megőrizni a bőr víztartalmát, feszességét. Ha csökken a bőr NMF- és lipidtartalma, az a bőr hámlását, kellemetlen feszülését és finom ráncokat eredményez. A kozmetikumokban alkalmazva a sodium hyaluronate képes vizet beszívni a bőrbe, ami a bőr kitelítődését, és ezáltal a ráncok csökkenését eredményezi. Részletes információ a futuredermen.
A Svéd ezüsttövis (Siegesbeckia Orientalis) nevű ázsiai gyógynövény kivonata. Gyulladáscsökkentő, serkenti a szövetek regenerálódását a kollagénrostok termelődésének stimulálásán keresztül. Mivel hatásában hasonlít a Centella asiatica (tigrisfű, ázsiai gázló) kivonatának hatásához, gyakran együttesen alkalmazzák vele, vagy elkülönített hatóanyagaival, a madecassoside-dal és asiaticosiddal.
A galluszsav és a propanol reakciójából keletkező észter. A CosIng hivatalos funkció besorolása szerint antioxidáns hatású összetevő és illatanyag. A kozmetikumokban széles körben, elsősorban tartósítószerként használják, mivel gátolja a termékben levő olajok és zsírok oxidációját. A truthinaging információi szerint 0,1%-os koncentrációig biztonságosnak számít a kozmetikumokban. Általában a rúzsokban, bőrtisztító termékekben, és hidratáló, bőrápoló termékekben találkozhatunk az összetevővel.
A C-vitamin (Ascorbic Acid) egy formája glükózzal kombinálva. Az összetevő gyártója, a Hayashibara cég kutatásai szerint miután az ascorbyl glucoside beszívódik a bőrbe, az összetevő C-vitaminná és glükózzá bomlik le, így hatása a tiszta C-vitaminnal szinte egyező - ezek miatt ez az egyik legígéretesebb C-vitamin származék. A beautybrains vegyészei szerint az összetevő kimondottan stabil (hő, pH és a levegő változásakor is), valamint in vitro adatok szerint növeli a bőr kollagénszintézisét, csökkenti a sötétfoltok megjelenését és véd az UV károsodástól.
A cink önmagában a pattanások ellen hatásos gyulladáscsökkentő, míg a PCA (pyrrolidone carboxylic acid) egy aminosav származék, ami egy a bőrben természetesen is megtalálható hidratáló elem (NMF - natural moisterizing factor). A cink PCA állítólag nem csak hogy e kettő összetevő előnyét ötvözi, hanem még csökkenti is a bőr faggyútermelését (amit a cink magában nem tesz meg).
Szuper hatékony antioxidáns, aminek a különlegessége, hogy egy enzim, így a kollagén romboló szabad gyökök semlegesítésének folyamatában nem elhasználódik, mint a legtöbb "sima" antioxidáns, hanem csak katalizálja (vagyis elősegíti, gyorsítja) a folyamatot és hosszan aktív marad. A SOD-dal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy hatékonyabb antioxidáns, mint (az egyébként szintén szuper antioxidáns) E vitamin, a zöld tea vagy a MAP nevű C-vitamin származék.
Vadgesztenyéből származó flavonoid. Az összetevőnek erős ödéma- és gyulladáscsökkentő hatása van, valamint truntinaging információi szerint segít a vénák és hajszálerek erősítésében azáltal, hogy gátolja az ún. hyaluronidase nevű emzimeket, melyek a kapilárisok részét képező proteoglikánok lebontásáért felelősek.
C-vitamin, melynek számos előnyös hatása van a bőrre. Egyrészt kiváló antioxidáns, mely véd a szabad gyökök okozta károktól és segít az UV-sugárzás által károsodott sejtek regenerálásában. A C-vitamin úgynevezett hálózati antioxidáns, melynek hatása fokozható más antioxidánsokkal (E-vitamin, ferulic sav) kombinálva. Antioxidáns hatásán túl a C-vitamin külön figyelmet érdemel azért is, mert azon kevés összetevők közé tartozik, melyek segítik a bőrben a kollagénszintézist. Szintén hatásos a C-vitamin a pigmentfoltok (melasma) ellen is, mivel blokkolja a melanint termelő sejtek tyrosinase aktivitását. Hatásos összetevő a striák ellen is.
Mint mindennek, természetesen a C-vitaminnak is vannak hátrányai. A tiszta C-vitamin nehezen stabilizálható a kozmetikumokban, és könnyen lebomlik levegő és fény hatására, így C-vitaminos krémet csak nem áttetsző, légmentesen zárt csomagolásban célszerű venni. Savas jellege miatt enyhe bőrirritáló. A C-vitamin hatása kérdéses a bőr elasztinszintézisére.
A C-vitamin a fent leírt előnyös tulajdonságait leginkább akkor fejti ki, ha 5-20% közötti koncentrációban található a kozmetikumban.
A glicirrizin sav ammóniumsója. A glicirrizin nagy mennyiségben található az édesgyökérben, ez adja a növény édes ízét. Számos orvosilag kedvező hatása mellett a kozmetikai szerekben is alkalmazzák bőrkondícionáló illetve maszkoló (más összetevők kellemetlen szagának ill. ízének elfedésére szolgáló) összetevőként. Népszerű alkotó pl. az ajakbalzsamokban.
A köznyelvben tengeri hínárként ismert Ascophyllum nodosum nevű sárgamoszat kivonata. A növény gazdag poliszacharidokban, antioxidánsokban. Az összetevő egyik gyártója szerint bőrápoló termékekben hidratáló, revitalizáló és méregtelenítő funkciót tölt be.
Lásd még: algakivonat.
Piros alag kivonata, melyet a CosIng bőrvédő összetevőnek kategorizál. Általában a különféle alga kivonatokat sűrítő, emollient vagy antioxidáns összetevőnek használják a kozmetikumokban, arról azonban sajnos nem igazán van információ hogy konkrétan ez a fajta alga kivonat mire szolgál.
Az oliva olajfa levelének a kivonata. A Dermaxime oldala szerint az olivalevél kivonatnak fertőtlenítő és szövetösszehúzó hatása van, valamint segíti a sebgyógyulást is, így hasznos összetevő lehet a pattanások után visszamaradó hegek gyógyítására.
Szúrós csodabogyó kivonat. Szájon át bevéve hatásos lehet ödéma ellen. A bőrön alkalmazva talán gyulladáscsökkentő hatása van.
Az ázsiai gázló, vagyis gotu kola kivonata. A CosIng besorolása szerint tisztító, nyugtató, bőrfelszínt egyenletesebbé tevő és tonizáló hatása is van. Az INCIDecoder szerint a gotu kolának jól dokumentált sebgyógyító, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása van. Fő biológiailag aktív komponensei az asiaticoside, madecassoside, asiatic és madecassic acid, amik regeneráló és antioxidáns hatása külön-külön és együtt is jól alátámasztott. In-vitro (kémcsőben végzett) kutatások alapján a Gotu Kóla aktív összetevői serkentik a bőr saját GAG (a bőrben lévő természetes hidratáló elemek) és kollagén termelést is. A Gotu Kolával gyakran találkozhatunk cellulite vagy stria elleni termékekben is vérkeringés élénkítő hatása miatt.
Az orvosi körömvirág virágának a kivonata. A körömvirágnak számos pozitív hatása van a bőrünkre, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, bőrápoló tulajdonságú. Kozmetikumokban mindezen hatások együtteséért alkalmazzák, noha a hivatalos megfogalmazás szerint csak bőrápolónak nevezik. Gyakorlati tapasztalatok szerint nagy koncentrációban alkalmazva az igénybe vett bőrt kiválóan regenerálja. Használatakor vigyázzunk a fészkesvirágzatúakkal kapcsolatos allergiákra.
Plankton kivonat. Egy tengeri eredetű kozmetikai összetevők gyártására szakosodott cég szerint a plankton kivonat segíti a bőr sejtjeinek anyagcserefolyamatát, serkeni az ATPase nevű, a sejt energiatermelését elősegítő enzim termelődését és védi a bőrt az oxidációs károktól. A CosIng besorolás szerint a plankton kivonat bőrkondícionáló anyag.
Az arginin egyike a 21 fehérjealkotó aminosavnak, mely a szervezetben található fehérjék egyik alap építő köve. Az aminosavaknak a kozmetikumokban vízmegkötő, sebgyógyító és antioxidáns tulajdonsága van. Az arginin a kozmetikumokban elsősorban antioxidáns funkcióval bír valamint segít helyreállítani a látható bőrkárosodást.
A pantoténsavnak (B5 vitamin) kémiai szerkezetét tekintve az alkoholhoz hasonló formája, B5 provitamin (a szervezet képes B5 vitaminná alakítani). A kozmetikai iparban vízmegkötő (humectant), pőrpuhító (emollient) és nyugtató összetevőként használatos. Allantionnal keverve enyhe égési sérülésre, nap által okozott leégés kezelésére is használják.
Rizsből készült bőr és hajkondícionáló anyag.
Szójabab fehérje, amit a kozmetikumokban emollient és hidratáló anyagként használnak. Egy 2000-es tanulmány szerint a szójabab kivonat talán hatásos lehet a hiperpigmentáció kezelésében is.
Búzából előállított, leginkább hajápolókban használt hajkondícionáló, hidratáló összetevő. Alacsony molekulasúlyának köszönhetően könnyen beszívódik a hajszálak belsejébe.
Lipid féle. Tojássárgájában, növényi és állati sejthártyában található. A kozmetikai iparban bőrpuhító (emollient) és vízmegkötő anyagként használatos.
Vízben oldódó mesterséges polimer, amit a kozmetikumokban felületi hártyaképző anyagként használnak.
A CosIng hivatalos funkció besorolása szerint bőr- és hajkondícionáló. Paula Begoun szerint többfunkciós összetevő, és ő megemlíti többek között az emulgeáló, tisztító tulajdonságát is. Bár szintetikus összetevő, nem irritáló, és nincs ismert egészségügyi kockázata.
Ricinusolajból előállított felületaktív anyag és emulgeálószer.
Géles állagok előállításához használt sürítő anyag, ami selymes és elegáns érzetet hagy a bőrön.
Szőlőcukor és („sima”) cukor erjesztésével előállított természetes eredetű, Ecocert által is jóváhagyott sűrítőanyag, mely segít abban, hogy a folyós termék sűrűbb, zselésebb állagúak legyenek.
Vízmegkötő és sűrítő anyag. Az élelmiszeriparban is használt cukorpótlóként (édes ízű).
Glikolsav. Az AHA-savak (alpha hydroxy acid) leggyakoribb formája. A bőr legfelső rétegére hámlasztó hatással van, ezáltal simítja a bőrt, felgyorsítja a sejtek életciklusát (cell turnover). A bőr legfelső rétege (stratum corneum) 3-5 hetente teljesen kicserélődik, ezen gyorsítanak a kémiai hámlasztók. A glikolsavat általában 5-15% közötti koncentrációban használják otthoni hámlasztók esetén, és a krém pH-értékének 3 és 4 között kell lennie ahhoz, hogy hasson. A megfelelő mennyiségben és pH-értéken enyhén irritáló összetevő, mely csípős, csipkedő érzést okoz a legtöbb bőrön. Mivel vízben oldódó, csökkenthetünk az irritáción, ha teljesen száraz bőrre kenjük. A glikolsav külön figyelmet érdemel azért is, mert 10% feletti koncentrációban nemcsak hámlaszt, hanem a kollagéntermelést is serkenti. Részletesebb infó a kémiai hámlasztó savakról és az otthoni kémiai hámlasztásról a blogon. Részletesebb infó a glikolsavról a futuredermen.
Tejsav, mely előállítható a tejből, bár a kozmetikumokban leginkább mesterségesen előállított verziót használnak. Az AHA-savak csoportjába tartozik, a bőr legfelső rétegére hámlasztó hatása van. Mint kémiai hámlasztó, a glikolsav után a második legtöbbet kutatott AHA, annál valamivel gyengédebb és valamivel nagyobb molekulaméretű összetevő. Hámlasztó tulajdonsága mellett a tejsav remek hidratáló is.
A benzil-alkohol egy szerves vegyület, a legegyszerűbb aromás alkohol, mely bizonyos gyümölcsökben és teákban természetesen is megtalálható. Színtelen, kellemes, virágos illatú folyadék. Remek antibakteriális és gombaölő tulajdonságának köszönhetően a kozmetikumokban elsősorban tartósítószerként használt összetevő. Egyike annak a 26 illatanyagnak, melyet az Európai Biztosság potenciálisan allergénnek ítélt meg és melyet kötelező feltűntetni az összetevőlistán, ha bőrön maradó termékek esetén 0,001% feletti, lemosható készítményekben 0,01% feletti mennyiségben tartalmazza az adott kozmetikum (forrás). Jobb elkerülni, mivel kontakt allergiás reakciókat válthat ki.
Natúrkozmetikumokban is gyakran használt bőrpuhító (emollient) és emulgeálószer.
Bőrjavító anyag, mely egyben a krémben lévő tartósítószerek hatását is növeli. Gyakran használt parabének helyett tartósítószerként phenoxyethanollal kombinálva.
Vízmegkötő, bőrjavító (skin conditioning agent) anyag. Kivonható növényekből, de előállítható mesterségesen is. Gyakran használják együtt tartósító összetevőkkel (mint pl. phenoxyethanol), mivel növeli azok antimikrobiális (mikroorganizmusok ( gombák, baktériumok) növekedését gátló) hatását.
A benzoesav nátrium sója, melyet tartósítószerként használnak. Főleg gombák ellen hat. Önmagában viszonylag gyenge a baktériumok elleni hatása, így szinte mindig más tartósítószerekkel kombinálva (pl. Potassium Sorbate) használják.
Élelmiszerekben (E202) és kozmetikumokban egyaránt használt tartósítószer. Önmagában viszonylag gyenge a baktériumok elleni hatása, így szinte mindig más tartósítószerekkel kombinálva (pl. Sodium Benzoate) használják.
Gomba és baktérium ellenes hatású tartósítószer, melyet 0.6%-os vagy az alatti koncentrációban használnak.
Szervesanyag, melyet tartósítószerként használnak a kozmetikumokban antibakteriális és gombaölő hatása miatt. Részletesebb info: http://truthinaging.com/ingredients/chloraphenesin/
Tartósítószer. Az egyik leggyakrabban használt, kevéssé irritáló. Világszerte engedélyezett a használata legfeljebb 1%-os koncentrációban. Bár a kozmetikumokban használt verzió csaknem mindig mesterségesen előállított, a Phenoxyethanol a természetben is megtalálható, például a zöld teában. (forrás)